Тест за антитела срещу коронавирус

Какъв процент от населението на Германия вече е преболедувало от коронавирус, без да знае това? Учени и студенти от университета в Мюнхен започнаха статистическо изследване с подкрепата на полицията.

Тези дни на вратите на жителите на Мюнхен може да позвънят млади хора, придружени от полицаи. Те имат необикновена молба – доброволно даване на кръв, около 3 милилитра – колкото чаена лъжица. Както и молба за последващи посещение, анализи и интервю. Това е необходимо на науката, обясняват те. Успоредно с това ще могат да разберат, как се развива ситуацията с COVID-19.

Какъв процент от населението вече е преболедувал в лека форма COVID-19?

Около 70 студенти по медицина участват в мащабно тестиране на антитела срещу коронавируса SARS-CoV-2 в баварската столица.

Те възнамеряват в течение на 4 седмици да посетят 3 000 домакинства и да изследват около 4 500 човека. Изборът е на случаен принцип, а адресите се избират от компютър, което предполага представителност на изследването. Целта му е не толкова диагностична, колкото статистическа.

Досега тестовете за коронавирус в Германия се правиха, за да се направи проверка за симптоми на заболяването, да се проверят заразените лица и да бъдат изолирани, а при нужда и хоспитализирани. Успоредно с това се проверяваха колкото е възможно повече хора, контактували със заразено лице.

Сега в Мюнхен се правят тестове за антитела срещу коронавируса, за да се установи какъв процент от жителите в момента боледуват от лека форма на COVID-19, без изобщо да подозират. Основната задача, обаче, е да се провери каква част от вече преболедувалите са изработили антитела срещу SARS-CoV-2. Или с други думи, доколко в града вече е изграден колективен имунитет.

Ръководителят на проучването е проф. Михаел Хьолшер – директор на отделението по инфекциозни и тропически болести в клиниката на Мюнхенския университет. В проекта, според информация на „Зюддойче цайтунг“, участват около 50 специалисти – лекари, епидемиолози, микробиолози, статистици, математици и IT специалисти.

Започналото групово изследване се извършва с подкрепата на правителството на Бавария, за което са заделени 1 милион евро.

Проектът е представен по време на пресконференция от премиера на Бавария Маркус Зьодер, известен с решимостта си да се бори срещу пандемията. Според министъра на науката на провинцията Бернд Зиблер, за предприемането на правилни мерки срещу коронавируса е необходимо на първо място да бъде изучен характера на неговото разпространение, а за целта е необходимо събиране на база данни.

Видимата част от правителствената подкрепа се изразява във факта, че правещите проучванията студенти са придружавани от полиция, за да нямат гражданите опасения, че са жертва на измама. Според различни социологически проучвания, 80 % от гражданите на Германия имат доверие в университетските служители и полицията.

Проучването на университета в Мюнхен ще се проведе в рамките на 1 година. Участниците в него ще бъдат посещавани редовно за вземане на кръвни проби и интервю. В резултат на това учените очакват да разберат по-добре характера и особеностите на разпространение на вируса.

Михаел Хьолшер очаква още след 2-3 седмици да представят първите данни на политиците, за да могат те, на свой ред, да вземат решение за по-нататъшни мерки. Имат се предвид предимно ограниченията и карантината, които удариха силно икономиката и за чието постепенно смекчаване настоява бизнесът.

Не е изключено аналогично събиране на информация да се проведе и в други региони на Германия, в които епидемията е имала различна специфика.

В град Гангелт в Северен Рейн – Вестфалия подобно групово изследване е започнало още на 31 март. Учени от Института по вирусология и изследване на ХИВ към медицинския факултет на университета в Бон са взели проби от 1 000 човека.

Ръководителят на института проф. Хендрик Щреек се надява до средата на април да представи първите резултати, които биха помогнали при вземането на ефективни и адекватни мерки за борбата с коронавируса. Доказано е, че развитието на болестта в този район е започнало 3 седмици по-рано, отколкото в други части на Германия – на 15 февруари по време на мероприятие, в който са участвали около 300 човека.

Изследването, което се провежда в Мюнхен, е по-мащабно и затова се предполага, че е по-представително. В баварската столица в началото на пандемията не е имало масово събитие, разпространението на вируса е било по-равномерно, а освен това се проявява по-типично.

Успоредно с тестването за антитела в Мюнхен тече още едно изследване – сред 100 медицински работници от градските болници, които са се заразили с коронавирус и се намират под домашна карантина. С помощта на постоянни анализи и интервюта вирусолозите се опитват да разберат, колко бързо организмът изработва антитела.

Бавария е водеща в Германия по брой на заразени с вируса SARS-CoV-2. Според последните официални данни, те са около 25 000. Именно в Мюнхен на 27 януари беше регистриран първият в Германия случай на заболял от COVID-19. На второ място по брой заразени е провинция Северен Рейн – Вестфалия с 21 000 човека. /БГНЕС

-----

Андрей Гурков, „Дойче Веле“