Тестовете за COVID-19 в Пловдив по метода ELISA ще се правят по домакинства

Тестовете за COVID-19 в Пловдив по метода ELISA ще се правят по домакинства, а не на отделни хора. Те ще бъдат определени на случаен принцип в 30 точки на града. Това съобщи главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Проучването ще даде представителни за страната резултати за разпространението на коронавируса у нас, за реалния брой хора, които са се срещнали с него, както и къде е мястото на България на картата на Европа по отношение на заразата. Пробите ще бъдат направени в основната лаборатория на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, а не в новооткритата COVID- лаборатория. Очаква се проучването да приключи в рамките на 10 дни, но все още се чака тестовете да пристигнат в страната.

Това ще бъде първото проучване, което дава реална картина на една средно засегната област за серопревалентност, с други думи, колко хора са се срещнали с вируса, заяви д-р Ангел Кунчев.

На брифинга стана ясно още, че село Брестовица, където бе открито огнище на коронавирус няма да бъде затваряно под карантина по подобие на Банско и Паничерево. Доц. Кунчев обясни, че затварянето му не е необходимо, тъй като са били взети достатъчно адекватни мерки и заразата е ограничена. Областният управител Дани Каназирева заяви, че са били извършени достатъчно брой тестове, дори повече от спуснатия алгоритъм, за да се ограничи заразата в населеното място.

Увеличихме броя на пробите, за да не позволим и да не допуснем какъвто и да е риск да останат хора неизследвани и по този начин да разширим обхвата на носителите и заразата в населеното място, заяви Дани Каназирева - областен управител на Пловдив.

Според мен е типично огнище много добре обработено, с много добра реакция, аз не очаквам от там изненади, добави Кунчев. /БГНЕС