Тежка техника и автомобили затвориха пътища и кръстовища в страната

С камиони, автомобили и тежка техника пътните строители излязоха на протест в цялата страна и блокираха улици и кръстовища, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

София

В София пътищарите са пред парламента, където движението е блокирано. „Тук сме, за да подскажем на народните представители, че трябва да изпълнят основния си граждански дълг да защитят живота и здравето на хората и благосъстоянието на пътностроителните фирми в страната. Решението, което те трябва да вземат, и което е влязло като точка в утрешния дневен ред на Народното събрание, е от ключово значение както за стартиране на разплащането към пътностроителните фирми, така и за даване на възможност на Агенция „Пътна инфраструктура” да възлага нови дейности по текущ ремонт и поддържане, така че плачевното състояние, в което се намират в моментa пътищата на България да бъде подобрено”. Това каза Стефан Чайков - председател на браншова камара „Пътища”.

Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.

"Присъединиха се представители на транспортния бранш, които само преди няколко дни имаха същите искания – пътищата да станат по-добри да започне да се работи, а не само да се правят розови обещания. Както и снегопочистващата техника, чиято работа не е заплатена, както обещаваха преди половин година разни министри, че парите за зимно поддържане са осигурени. Не, не е вярно. До момента са разплатени единствено ноември и декември, а вече сме април. Парите, които се дължат се бавят и не се разплащат нарочно с една и съща цел – българският пътен бранш да бъде унищожен, а пътната система на България разрушена, обясни Георги Златев, който е член на контролния съвет на браншова камара „Пътища”.

Във вторник премиерът Кирил Петков съобщи, че правителството е готово да плати веднага над 600 млн. лева на пътните фирми. Решението обаче следва да получи санкцията и на парламента. Средствата ще бъдат платени под условие, че другата половина от парите ще бъде разплатена след гаранции и пълна проверка, че са налице реално и напълно извършени дейности.

Протестиращите издигнаха и надписи: „Държава без пътища няма“, „Не сме крадци“, Това ли е промяната???, „Всеки труд се заплаща“, „Платете ни сега“.

Стара Загора

С камиони, автомобили и тежка техника фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в Старозагорска област, се включи в националния протест на пътните строители. Машините за кратко блокираха пътя от Стара Загора към връзката за АМ Тракия.

Представител на фирмата обясни, че настояването е да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност, както по изграждане на пътна инфраструктура, така и за зимното почистване. От компанията заявиха още, че въпреки неполучените средства, няма забавяне на възнагражденията на работниците.

Бургас

Строителни фирми от Бургас блокираха за кратко входа на магистрала Тракия в 11ч. Те се включиха в националния протест на Браншова камара "Пътища" заради неизплатени пари за строителство на обекти от републиката пътна мрежа. За Бургаска област неразплатените средства за близо 40 млн. лв. На входа на магистралата се образува километрична опашка от автомобили.

Перник

Движението по главен път Е-79 от София за Кулата бе блокирано в района на Драгичево край Перник за 30 минути. Там също се образува голяма колона от автомобили. /БГНЕС

Кюстендил

Работници от пътноподдържащи фирми от Кюстендил и Перник излязоха на протест след 9 часа на Околовръстното при квартал "Върташево" над Кюстендил, съобщи шефът на Пътно поддържане - Кюстендил инж. Милчо Георгиев. До затваряне на международния път за ГКПП "Гюешево" и Северна Македония няма да се стигне - засега.

Шумен

В 11.45 ч. работещите в шуменската фирма "Автомагистрали – Черно море" блокираха Ришкия проход. Близо 100 служители на дружеството са на пътя и настояват да получат изработените от тях 28 млн. лева за вече направени ремонти по АМ „Тракия“. Блокадата е на транспортна отсечка, която е една от основните връзки между северната и южната част на България. /БГНЕС

Благоевград

Работници на пътностроителната фира "ГромаХолд" протестираха днес с плакати и рев на клаксони в края на Автомагистрала Струма край Благоевград. Протестът бе мирен, пътните строители искаха сигурност, за да работят, нямаше блокади. „Как да се строи без пари, получаваме си заплатите за сега, но пари трябва да има, как да се построи нещо до 2025 или 2030 г., като не е започнато“, оплакаваха се работниците. „А не се ли работи-какво става, няма пари и загиваме, това е истината с две думи. Съгласни сме като приключим един обект, да проверят какво сме свършили и след това да ни платят. Няма ли пари-загиваме“, каза Александър Мутафчиев.

Пътните строители се събраха още в 9.30 ч. на моста в края на Автомагистралата. Там им бяха раздадени плакати с текст: „Една година нищо“, „Ние не сме крадци“, „Не сме политически заложници“, „Не сме крадци“, „Една година обещания“ и „Държава без пътища няма“. След това, охранявани от полицията протестиращите се наредиха извън мантинелите на кръговото кръстовище, по което в 11 ч. на няколко пътни преминаха самосвали на фирмата с вой на клаксоните. За тях полицаите бяха отредили вътрешната лента, така протестиращите камиони не пречеха на трафика между АМ „Струма“ и ГП Е-79. Напрежение между протестиращи и полиция нямаше. /БГНЕС

Тагове: