Тежко изпитание очаква Левски, Ботев Пд вече не се страхува от "Герена"

С нови две срещи продължава 13-ия кръг от Първа лига днес. Славия приема Септември от 17:30 часа, а от 20:00 Левски и Ботев Пд излизат на "Герена" в мач №145 помежду им.

Сектор А на ст. "Георги Аспарухов" ще остане празен заради наказание на "сините" от мача с ЦСКА. Ръководството предупреди привържениците да се въздържат от хулигански, расистки и ксенофобски прояви. От клуба напомниха, че използването на пиротехнически средства, освен че е опасно за живота здравето на привържениците, ще донесе още санкции. Треньорът Станимир Стоилов пък обяви, че е честно заради 1-2 привърженици да страдат 20 хиляди. "Левски е силен, когато е с феновете си и играе футбол. Надявам се повече да няма конфронтации и такива случаи. Ако нашите привърженици не са дразнени, не създават проблеми – на нашия стадион и в провинцията. Един-два инцидента винаги може да има. Нямаме никакви притеснения. Аз знам, че нашите привърженици искат да гледат Левски. Естествено някой път са малко по-емоционални, ама то пък без димките ще сме като на театър. Футболът не е театър, така че аз също разбирам по-пламенните фенове. Затова нашите фенове са по-различни. Някой път се получават неща, които не трябва да се случват. От както съм аз, почти нямаме случай, в който да имаме забележки“, продължи той.

Разликата между играчите на Станимир Стоилов и временния лидер – ЦСКА 1948, се равнява на пет точки. Но също така „сините“ са с три мача пасив. Един от отличителните белези в представянето на Левски е играта на дефанзивните играчи. От старта на кампанията защитниците на тима от "Герена" допуснаха едва четири попадения. Това е най-добрия резултат в лигата.

”Канарчетата” влизат в срещата след ценна и сладка победа над Славия с 1:0. Двубоят се проведе на Футболен комплекс “Ботев 1912”, като “жълто-черните” играха над половин мач с човек по-малко, но въпреки това солидното представяне на целия отбор и попадение на Елвис Ману допринесоха за победата.

Домакините от София пък победиха отбора на Берое Стара Загора с минималното 1:0.

В исторически план, “канарчетата” имат 73 изиграни мача на стадион “Георги Аспарухов”, като статистиката е в полза на “сините”.

Незабравим за гостите обаче ще остане мачът, игран 2021 г, когато Ботев се наложи над Левски с 2:1 насред София. Емануел Току се превърна в герой за “канарчетата”, отбелязвайки 2 попадения, като с тяхна помощ бе прекъсната кошмарната серия от над 30 години без успех над "сините" на стадион "Георги Аспарухов”.

В двубоя между Славия и Септември всичко, освен победа на "белите" ще е изненада.

Пълна програма за 13-ия кръг в Първа лига:

Петък, 7 октомври:

Хебър – Локомотив София 3:2

Пирин – Берое 0:0

Събота, 8 октомври:

17:30, Славия – Септември

20:00, Левски – Ботев Пд

Неделя, 9 октомври:

17:45, Ботев Враца – Арда

20:15, ЦСКА 1948 – Черно море

Понеделник, 10 октомври:

16:00, Спартак Варна – Локомотив Пд

19:00, Лудогорец – ЦСКА. /БГНЕС