„The Federalist“: Зукърбърг купил стола на Байдън в Овалния кабинет

Президентската надпревара през 2020 г. беше тежка и победата с малко на демократа Джо Байдън на изборите означава, че сравнително малък брой гласове са могли да доведат до различен резултат. Доналд Тръмп твърди, че изборите са „фалшифицирани“ в полза на неговия съперник и „откраднати“ от него.

Сега ново разследване твърди, че изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг е прехвърлил стотици милиони долари по време на изборите през 2020 г. в непартийни организации с нестопанска цел, които манипулирали финансирането на изборните бюра, за да наклонят везните в полза на демократите. Разследването е публикувано от „The Federalist“.

Анализът, извършен от д-р Уилям Дойл, главен изследовател в Изследователския институт за избори „Цезар Родни“ в Ървинг, Тексас, показва, че финансирането от частни ресурси е било насочено към ключови щати на бойното поле, за да се увеличи преднината на тогавашният демократичен кандидат за президент Джо Байдън срещу неговия съперник републиканец Доналд Тръмп.

Именно в щати като Джорджия, където Байдън спечели с 12 000 гласа, и Аризона, където той спечели с 10 000, се предполага, че огромните допълнителни ресурси са довели до победата на демократа. В доклада се твърди, че не става въпрос за традиционно финансиране на кампании или лобиране, а за хитра манипулация с „правни вратички“, която вероятно е позволила изборите през 2020 г. да бъдат „купени“ от един от най-богатите хора в света.

Според Уилям Дойл и неговия екип, частното финансиране на изборната администрация е това, което значително отличава президентската кампания през ноември 2020 г. от всички предишни. Две организации с нестопанска цел, финансирани от Марк Зукърбърг - Центърът за технологии и граждански живот (CTCL) и Центърът за изборни иновации и изследвания (CEIR), предполагаемо са прехвърлили 419,5 милиона долара от частни активи на главния изпълнителен директор на Facebook в бюрата за местни избори.

Тази инфилтрация, предполагаемо извършена на ниво град и окръг, е позволила на офисите да бъдат управлявани като „платформа“ в демократичните избирателни райони. Методите, използвани за насърчаване на гласуването на демократите, са описани като вариращи от множество административни практики и споразумения за споделяне на данни до насочване на информационни кампании в ключови щати.

Под прикритието на предполагаемо предоставяне на помощ за гласуване по време на пандемията от COVID-19, се съобщава, че Центърът за технологии и граждански живот се е съгласувал с местните власти, за да получи гласовете в демократичните райони.

Анализът изброява начините, по които CTCL е постигнала целта си, като е прибягвала до организации с нестопанска цел, платформи за социални медии и влиятелни лица в социалните медии. Те включват популяризиране на универсално гласуване по пощата - нещо, за което Доналд Тръмп предупреди от самото начало като „катастрофално“ и предизикващо нередности на изборите.

Двете гореспоменати частни организации с нестопанска цел отговарят за 85% увеличение на общото допълнително финансиране за избори, концентрирано в силно демократични общини. CTCL е предоставила 25 безвъзмездни гранта на стойност 1 милион долара или по-големи на градове и окръзи получатели в Аризона, Джорджия, Мичиган, Северна Каролина, Пенсилвания, Тексас и Вирджиния. От тях 23 са отишли в области, в които Джо Байдън спечели на президентските избори през 2020 г.

В заключение, проучването подчертава, че използването на частни организации с липсваща административна и финансова прозрачност и неподлежащи на същите правила и проверки, каквито са държавните служители и институции, означава, че те не могат да бъдат наблюдавани.

Анализът показва, че огромния приток на частни средства е позволил да се създаде „сенчеста“ избирателна система по време на президентските избори през 2020 г. Твърди се, четой систематично е облагодетелствал демократичните избиратели пред републиканските избиратели „отвътре“ в избирателната система.

Докладът-бомба предизвика възмущение от страна на републиканците, като губернаторът на Флорида Рон Десантис заяви, че законът за изборната реформа е „забранил набези на Зукърбък“ в този щат.

„Зукърбърг е похарчил над 400 милиона долара чрез тези, цитирани, нестопански организации с цел намеса в изборната администрация. Това е напълно неприемливо“, заяви той на пресконференция във вторник.

Сенаторът Рон Джонсън постави под въпрос законността на „партийните“ разходи на Марк Зукърбърг през 2020 г.

„Въпреки че все още не знаем какво точно се е случило, публичното докладване за влиянието му върху изборите през 2020 г. в Грийн Бей и други крепости на демократите поражда достатъчно подозрения“, каза Джонсън, цитиран от „The Post“.

Губернаторът на щата Уисконсин Робин Вос отиде още по-далеч, възлагайки разследване на дейностите, финансирани от Зукърбърг и съпругата му в пет града в Уисконсин.

Това се случва след информация по-рано тази година в анализ на консервативната Фондация за държавна отчетност, който установи, че в ключова вноска в Джорджия от приблизително 29 милиона долара от парите на главния изпълнителен директор на Facebook са били насочени към окръзи, спечелени по-късно от Байдън.

В отговор на доклада говорителят на Зукърбърг Бен Лаболт призна за дарения на стойност 350 милиона долара за Центъра за технологии и граждански живот и 69,5 милиона долара за Центъра за изборни иновации и изследвания.

„CTCL осигурява финансиране за всички приложими юрисдикции. Почти 2500 избирателни юрисдикции от 49 щата кандидатстваха и получиха средства, включително градски, крайградски и селски. Въпреки че Марк и Присила са предоставили цялостен грант на CTCL за осигуряване на налично финансиране, те не са участвали в процеса по определяне на това кои юрисдикции да получат средства, и като организация с нестопанска цел на CTCL е забранено да участва в партийни дейности“, каза говорителят. /БГНЕС