The Lancet: Руската ваксина „Спутник V” е 91,6% ефективна срещу COVID-19

Руската ваксина „Спутник V” е 91,6 процента ефективна срещу симптоматичен COVID-19, според резултатите, публикувани в списание The Lancet. Това според независими експерти успокоява опасенията за прозрачност на ваксината, която Москва вече пусна.

„Спутник V” - кръстена на сателита от съветската епоха - беше одобрена в Русия месеци преди публикуването на резултатите от нейния последен етап от клиничните изпитвания, което доведе до скептицизъм от страна на експертите. Но новият анализ на данни от 20 000 участници във фаза 3 опити предполага, че ваксинацията с две дози предлага повече от 90 процента ефикасност срещу симптоматичен COVID-19. „Разработката на ваксината „Спутник V” беше критикувана за неприемлива бързина и липса на прозрачност“, заявиха в независим коментар за Lancet Ян Джоунс от Университета в Рединг и Поли Рой от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина .

"Но резултатът, докладван тук, е ясен и се демонстрира научният принцип на ваксинацията, което означава, че още една ваксина вече може да се включи в борбата за намаляване на честотата на COVID-19."

Резултатите показват, че „Спутник V” е сред най-добре представящите се ваксини, заедно с Pfizer / BioNTech и Moderna, които също отчитат повече от 90 процента ефикасност.

Предварително изпреварвайки резултатите от изпитванията от фаза 3, Русия стартира масова кампания за ваксиниране на граждани на 18 и повече години.

Няколко страни по света вече са регистрирали „Спутник V”, информира Руският фонд за директни инвестиции, който е помогнал за разработването на ваксината, включително Беларус, Венецуела, Боливия и Алжир.

През януари канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия е предложила на Русия подкрепа за развитието на „Спутнник V”, след като руските власти заявиха, че са подали молба за регистрация в Европейския съюз.

Проучването включваше даване на две ваксинации в рамките на 21 дена на 14 964 участници в група с използване на действителна ваксина и 4 902 в плацебо групата. Участващите са тествани за COVID-19 при включване в изпитването, отново, когато са получили втората доза и след това, ако съобщават за симптоми.

От втората доза са потвърдени 16 случая на симптоматичен COVID-19 в групата с истинската ваксина и 62 случая са регистрирани в плацебо групата, което дава ефективност, еквивалентна на 91,6%.

Авторите обаче заявиха, че ефикасността се изчислява само върху симптоматични случаи и казват, че ще са необходими повече изследвания, за да се оцени как влияе на асимптоматичното заболяване.

Те добавиха, че периодът на проследяване е около 48 дни от първата доза, така че пълният период на защита все още е неизвестен. Процесът продължава и планира да наеме общо 40 000 души.

Александър Едуардс, доцент по биомедицински технологии в Университета в Рединг, каза: "Пандемията означава "всички"- и единственият начин за справяне с глобален проблем е чрез глобален отговор - споделяне на данни, наука, технологии и лекарства."

Предимството на ваксината е, че може да се съхранява при нормални температури в хладилника, вместо при условията далеч под нулата, необходими за някои други ваксини. /БГНЕС