The National Interest: Китай е най-добрата защита за Русия от натиска на САЩ

Развитието на икономическите връзки между Москва и Пекин може да доведе до ожесточаване на позицията на Кремъл спрямо Вашингтон.

Търговската война между САЩ и Китай продължава да набира обороти и на фона на този сблъсък китайският президент Си Цзинпин замина за три дни в Русия, за да участва в Петербургския икономически форум и да се срещне с руския президент Владимир Путин. За Москва тази визита беше попадение в десетката.

Говорейки в руската столица, китайският лидер се спря на разширяването на връзките между РФ и КНР, а също така в слабо завоалирана форма разкритикува САЩ. Си приветства Путин, наричайки го един от „най-близките си приятели“ и „забележителен колега“. Той също така подчерта важността на руско-китайската солидарност в момент, когато „протекционизмът и едностранният подход се намира в подем, а силовата политика и хегемонизмът все повече укрепват“.

Си пристигна в четвъртък на Петербургския международен икономически форум начело на делегация от 1000 души. Това ежегодно мероприятие има за цел да привлече инвеститори в Русия. Американските представители доста видимо отсъстваха от форума, защото САЩ му обявиха бойкот заради скандалния арест на американския инвеститор Майкъл Калви от руските власти.

Русия и Китай не само размениха символични жестове на солидарност, но и подписаха редица важни договори. „Хуавей“ и руската телекомуникационна компания МТС сключиха договор за създаването в Русия на мрежа 5G. Руският фонд за преки инвестиции и Китайската инвестиционна корпорация учредиха фонд в размер на 1 милиард долара за подкрепа на изследванията и технологичните иновации. Държавните енергийни компании на Русия и Китай също създадоха съвместна компания за продажбата на руски втечнен газ в Китай. Както написа изданието „Саут Чайна Морнинг Пост“ общият обем на договорите, сключени по време на визитата на Си, достигна 20 милиарда долара.

Въпреки че руско-китайското сближаване се наблюдава от 90-те години на миналия век, след 2014 г. то започна активно да набира обороти. Сблъскалият се със западните санкции заради присъединяването на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна Кремъл превърна във висш приоритет на външната си политика завоя към Китай. Руският политически елит се надяваше, че сближаването с КНР ще се превърне в алтернативен източник на търговия и инвестиции, а също така ще бъде сигнал за Вашингтон и Брюксел, че Москва не е сама.

Изминаха 5 години. Резултатите от тези усилия са доста противоречиви. От една страна, търговията между двете държави без съмнения се развива. Китай е най-големият търговски партньор за Русия, а Русия стана основният доставчик на петрол за Китай. Както отбелязва Кремъл обемът на двустранната търговия в момента се оценява на 108 милиарда долара /два пъти по-голяма, отколкото с доскорошния номер едно Германия – бел. БГНЕС/ Русия и Китай отдавна искаха да достигнат до това равнище.

В същото време китайските инвестиции в Русия са по-ниски от очакваните цифри. Дори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна това в навечерието на визитата на Си в Русия. Давайки интервю за телевизия RT, той заяви: „Не можем да кажем, че Китай инвестира повече средства в руската икономика“. Много китайски търговски банки не искат да правят бизнес в Русия, защото се страхуват от западните санкции. Има и други фактори, сдържащи китайските капиталовложения: трудната система от закони в Русия и недостига на съответната инфраструктура за осигуряване.

По-нататък, Русия икономически все повече зависи от Китай, зависимостта на Китай от Русия е много слаба. Ако за Русия Китай е търговски партньор номер едно, то Русия за Китай е едва десети. Появилите се неотдавна песимистични прогнози за руската икономика свидетелстват, че тази динамика на неравенството ще се запази и занапред.

Но мнозина в Москва видяха в зараждащата се търговска война между Китай и САЩ възможност да се превърнат в незаменим партньор на Пекин. Неофициалният съветник на руската президентска администрация и професор в МГИМО Андраник Мигранян разказа пред The National Interest, че действията на Доналд Тръмп в областта на търговията ще подтикват КНР към по-нататъшно сближаване с Русия.

„Ако по-рано китайците оставаха в периферията, сега те много по-активно ще подкрепят Русия в нейното противопоставяне на САЩ, тъй като Китай днес е изложен на много сериозен натиск. Съществува разбирането, че ако Русия и Китай не се противопоставят заедно и едновременно на САЩ, то САЩ ще ги унищожат по-отделно“, каза Мигранян.

Мигранян се надява, че КНР, все повече осъзнавайки важността на Русия, ще й осигури по-голям достъп до своята финансова система, ще увеличи вноса на въглеводороди от Русия, ще увеличи обема на инвестициите си в руската икономика, а също така ще задълбочи военно-техническото сътрудничество между двете страни.

Москва също така се надява, че американско-китайските търговски войни ще й дадат нови икономически възможности вътре в Китай. Старшият научен сътрудник на Центъра за комплекси европейски и международни изследвания на Висшата школа по икономика Василий Кашин прогнозира, че Русия ще получи по-широк достъп до китайския пазар, защото от там се махат нейните преки конкуренти от САЩ и техните съюзници.

„Макар че китайско-американската търговска война е негативна като цяло за света и дори може да повлияе отрицателно на Русия заради намаляването на цените на петрола, тя също така е способна да отвори нови възможности за увеличаването на обемите на руския износ в Китай“, отбеляза той.

Ако икономическите връзки между Русия и Китай и занапред се развиват, това може да повдигне духа на Кремъл и тогава той ще ожесточи своето отношение към САЩ. Според Мигранян сближаването с Китай „прави Русия по-устойчива в нейната съпротива срещу САЩ“. Той твърди, че ако Русия почувства твърдата подкрепа на КНР, ще отпадне необходимостта да прави отстъпки на Запада в областите, където е възможен компромис, например, за Сирия или Иран.

Когато Си Цзинпин си тръгваше в петък от Русия, неговите изказвания и подписаните по време на визитата сделки заредиха Москва с оптимизъм. Тя реши, че руско-китайските отношения навлизат в нов етап на по-голямо равноправие. Въпреки това на Русия й предстои още много тежка работа за увеличаването на китайските инвестиции и за увеличаването на своя износ в Китай.

Мигранян отбелязва обаче, че увеличаването на напрежението в отношенията на Вашингтон с Пекин, а също така с Иран и Европейския съюз в крайна сметка е изгодно за Русия. Той заяви пред кореспондента на The National Interest: „Американската политика на едновременна война срещу всички е от полза за Русия и за това едно голямо благодаря на Тръмп и неговата администрация“. /БГНЕС

---------

Дмитрий Саймс е американски политолог от руски произход. Бил е съветник на президента Ричард Никсън /1969-1974/ по външната политика, ръководи Центъра Никсън, работи и в Центъра за национални интереси и е издател на сайта The National Interest.