Тихомир Иванов: Най-важното е класирането за Олимпиадата

Тихомир Иванов завърши на четвърто място на Европейското първенство в зала в началото на месеца.

"Излезе нов регламент за участието на Олимпиадата, вкараха ранглиста, което за мен няма да е проблем, защото аз съм в топ 8 и мисля, че поне топ 30 ще вземат участие, но от друга страна ще следят и пирамидата на резултатите", сподели лекоатлетът Тихомир Иванов по повод борбата за квоти за Олимпийските игри в Токио следващото лято. 24-годишният Иванов бе един от победителите в тазгодишното издание на програма "Спортни таланти" на "Еврофутбол", която осигурява финансова помощ на млади спортисти, предаде репортер на БГНЕС.

Тази година, сред победителите в програмата е и неговият брат Михаил, който също се състезава в скока на височина. "Кандидатствам за трети или четвърти път, за втори път ме одобряват. Радвам се повече за брат ми, за мен е от изключително важно значение, защото ще мога да тренирам с него, което е допълнително прекарано време, но и стимул за двама ни, защото има състезателно въздействие дори в тренировъчния процес", коментира след церемонията в Националния музей на спорта Тихомир.

Иванов имаше проблем с контузия, но вече е напълно възстановен, а по-рано тази година участва и на Европейското първенство в зала в Глазгоу. "Като цяло за мен контузията е затворена страница. Чувствам се добре, здрав съм, тренировъчният процес върви на 100 процента. Успяхме да стартираме зимата, направихме няколко състезания, бяха по план - четири състезания, не сме искали да провалим повече, за да не прибързваме с нещата, защото знаем, че този и следващият сезон са много важни, заради самата Олимпиада. Излезе нов регламент за участието на Олимпиадата, вкараха ранглиста, което за мен няма да е проблем, защото аз съм в топ 8 и мисля, че поне топ 30 ще вземат участие, но от друга страна ще следят и пирамидата на резултатите. Ако имаш спад в резултата, може би това ще окаже влияние и може да изпаднеш в топ 30. На първо четене, важното е добирането до Олимпиадата, защото с новия регламент е малко по-интересно, но от друга страна е нови и не знаем как ще се отрази", каза той.

"Ще търсим ранни стартове още през май заради ранкинг системата, която вкарват, за да може да трупаме повече състезания и точки за самия ранкинг. Още нямаме конкретни състезания, които сме планирали. Напоследък на големите форуми разбира, че колкото и добре да си подготвен, ако нямаш късмет, просто нещата не могат да се случат. Това се случи и на последното Европейско в зала. Състезанието не беше толкова силно, успях да стана четвърти, от една страна останах разочарован, но разговаряйки след това с нашия президент Добромир Карамаринов, той ми каза, че не трябва да съжалявам. Имам цели, които преследвам, нека дойде Олимпиадата и ще видим какво ще стане", допълни Иванов. /БГНЕС