Тим Курт: Обемът на търговията между България и Германия показва историческите връзки между двете страни

Има исторически силни връзки между България и Германия и това можем да видим в обема на търговията между двете страни.

Германските бизнеси, които в момента са в България, изобщо не съжаляват за това и биха искали да се разширят.

Има много квалифицирани кадри в България.

Това заяви в интервю за БГНЕС Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара.

Неговата оценка за настоящите отношения между Германия България в икономически план е изключително позитивна.

„Нека да кажем, че половината от сърцето ми е българско, а половината - германско. Вече можете да разберете, че има огромни взаимоотношения между България и Германия. Както знаете, има исторически силни връзки между тези страни и това можем да видим в обема на търговията между България и Германия“, заяви той.

„Това, което е малко странно в тези отношения, така да се каже, е, че износът от България за Германия е по-голям от обема на търговията от Германия към България. Мисля, че това е много добър знак“, добави той.

Курт заяви, че търговията е на първо място и виждайки инвестициите в страна, е доста оптимистично настроен.

„Въпреки несигурността около нас, това нещо може да стане още по-голямо и да стигне още по-далеч в положителна посока“, каза той, визирайки икономически връзки между двете държави.

На въпрос на БГНЕС какви са предимствата на България като инвестиционна дестинация, Курт открои голямата общност немскоговорящи в страната, членството в ЕС и добрите кадри.

„Със сигурност много голямо предимство е това, че и България, и Германия са членки на Европейския съюз. Това е положителен момент. Освен това тук, в България, имаме много силна общност, която говори и немски език, което помага много. От логистична гледна точка тук, в България, сме в много интересна позиция. Имаме много немски училища, а „Uwekind“ е един добър пример“, подчерта президентът на Германо-Българската търговска камара и добави:

„Все още имаме много квалифицирани хора тук. От друга страна, имаме и недостиг на такива, но за момента имаме много добри кадри. Също така вярвам, че можем дори да накараме повече българи или да се върнат в България, или тези, които не са част от образователната система, да се присъединят към нас.“

На въпрос на БГНЕС какви отзиви чува от германският бизнес, който инвестира и работи в България, Тим Курт подчерта, че атмосферата е супер позитивна.

„Най-вероятно сте виждали някои проучвания и на българската, и на германската камара. Според тях бизнесите, които в момента са в България, изобщо не съжаляват за това и също биха искали да се разширят. Извън страната е малко по-сложно. България не е толкова поз-ната поради размера си, местоположението си, и за съжаление негативните медии. Това обаче дава възможност за подобрение, за да се популяризира България много повече в положителна посока, с цел да бъде и добро място за инвестиции“, каза той.

Според него в бъдеще ще има още много възможности за положително развитие на икономическата среда.

„Виждам, че тези компании, които инвестират в България, не са само в един сектор. Можем да видим инвестиции в много сфери. Не само в автомобилостроенето, не само в тежката металургична промишленост. Има много, много възможности. А страната разполага и с много пространство. Така че от тази гледна точка аз съм много оптимистично настроен за бъдещето“, каза Курт в заключение.

БГНЕС припомня, че за последните 30 години, откакто съществува камарата, износът на България към Германия е нараснал 23 пъти, докато германският - 12 пъти, т.е. имаме изпреварващо нарастване на българския износ. Като цяло стокообменът между двете държави се е увеличил 16 пъти.

През миналата година е регистриран рекорден стокообмен от 12 млрд. евро. По данни на Източния комитет на германската икономика - влиятелна организация отговаряща за развитие-то на германските бизнес отношения с държавите от Централна и Източна Европа - България изпреварва Русия като икономически партньор на Федералната република. /БГНЕС