Times of India: Индия разчита на помощ от България за поддръжка на Су-30 и МиГ-29

Индия не изключва покупки на въоръжение от бивши съветски републики и страни, които са били част от Варшавския договор. Министерството на отбраната смята, че България, Полша, Грузия, Казахстан и Украйна могат да помогнат на Индия с резервни части за руските изтребители Су-30 и МиГ-29, както и с модернизация на танкове.

Индия ще увеличи производството на военно оборудване и въоръжение, в това число ракети, хеликоптери, танкови двигатели и радарни системи за ранно предупреждение и разузнаване, за да компенсира евентуалния недостиг на внос от Русия. Това съобщи „Times of India“, позовавайки се на източници от министерството на отбраната на републиката.

Според уебсайта на Министерството на отбраната, в рамките на пет години предприятията в страната ще получат военни поръчки на стойност 28 млрд. долара. По-рано индийското правителство публикува дълъг списък с въоръжение, което не трябва да се внася от чужбина.

Според източниците плановете за увеличаване на собственото производство на оръжие се дължат на опасенията, че събитията в Украйна могат да затруднят вноса на руски оръжия. Освен това индийската армия, която е втората по големина в света, не може да посрещне нуждите си само чрез поръчки от чужбина.

"Нашата цел е да превърнем Индия в център за производство на отбранителни продукти", цитира вестникът изказване на министъра на отбраната Раджнат Сингх в парламента.

Индийската армия използва различни оръжейни системи руско производство, включително танкове, артилерийски установки и ракетни системи. През 2015 г. републиката обяви намерението си да закупи от Русия зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-400. Договорът за пет полкови комплекта системи С-400 Триумф на стойност 5,43 милиарда долара беше подписан по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Ню Делхи през октомври 2018 г. Започналите доставки на С-400 за Индия предизвикаха сериозно недоволство във Вашингтон, който заплаши да наложи санкции на държавите, купуващи модерни оръжейни системи и военно оборудване от Русия. Ню Делхи заявява, че не възнамерява да се откаже от руските ЗРК. /БГНЕС