Times: В Британия ще има недостиг на храни и горива при Брекзит без сделка

Великобритания може да се сблъска с недостиг на храни, медикаменти и горива при напускане на ЕС по „твърдия” вариант или без сделка за бъдещите условия на сътрудничество между страните. Това гласи правителствен доклад, за който съобщи The Sunday Times. Докладът не е секретен и е в открит достъп.

Според оценките в него британското общество и бизнеса не са готови да се справят с последиците от напускането на ЕС без договорености със страните от общността. „Този проект няма за цел да сплашва, в него се дава възможно най-реалистичната оценка с какво ще се сблъска обществото при Брекзит без сделка, твърди високопоставен източник в правителството.

В доклада се описва какво ще се случи при връщането към „твърда” граница с Ирландия, което може да доведе до протести, блокиране на пътищата и преминаване към "решителни действия" в отношенията между страните. Проблемите със забавянето на транспорта по границата на Великобритания неизбежно ще доведат до прекъсвания в доставките на горива в Лондон и югоизточна Англия

Митническите проблеми пък при преминаването на Ла Манша могат да засегнат доставките на медикаменти заради удължаване на срока за преминаване през границата, това ще доведе и до общо поскъпване на услугите в сферата на социалното осигуряване. Brexit без сделка ще засегне и доставките на хранителни стоки, което ще повлече увеличаване на цените на храните и, без съмнение, ще се отрази върху най-уязвимите слоеве от населението, пише вестникът.

Неизбежното начало на протестите по цялата територия на Обединеното кралство ще наложи мобилизация на допълнителни сили на реда и сигурността. В подготвения от правителството отчет се отбелязва, че митата върху вноса на горива, установени на ниво от 0%, ще доведе до закриването на два нефтопреработвателни завода, а значи до ликвидирането на 2000 работни места, масови протестни акции и проблемите на снабдяването с горива.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г. или две години след подаването на молбата за излизане от общността. Но депутатите от Камарата на общините три пъти отклониха проекта за споразумение между Брюксел и правителството на Тереза Мей за условията на Brexit. В резултат ЕС се съгласи да отложи напускането отначало за април-май, а след това за 31 октомври. Тереза Мей трябваше да подаде оставка заради безсилието си да изведе положението от задънената улица.

Ново правителство на Борис Джонсън веднага обеща, че Великобритания без никакви уговорки ще излезе от ЕС на 31 октомври, независимо с или без сделка. /БГНЕС