Тина Търнър с шокиращи разкрития в документален филм за живота й 

Музикалната легенда Тина Търнър е героиня в един от най-успешните биографични филми, правени някога. В него тя открито се изправя срещу собствените си демони.

Премиерата на „Тина“, режисиран от носителите на „Оскар” Дан Линдзи и Т. Дж. Мартин беше във вторник на кинофестивала в Берлин. Той проследява кариерата на Търнър от шест десетилетия като невероятен триумф над злоупотреби, тормоз и дискриминация.

Заедно с мюзикъл за нея, чиято премиера беше на Бродуей през 2019 г., докато пандемията не го затвори, филмът е обявен за сбогуване на 81-годишната Търнър с феновете й, като същевременно я представя на „новото поколение“.

Документалният филм включва емоционални интервюта с певицата, в които тя разказва за детството си, преминало в борба с бедността, бране на памук в полетата на Тенеси, за нейния дебют на сцената със съпруга й -насилник Айк Търнър и самотните й години дори след като става една от най-добрите рок звезди в света.

Във филма участват с мнения някои от приятелите на Тина като Опра Уинфри, биографът, написал "Аз, Тина" Кърт Лодър и Анджела Басет, която беше номинирана за Оскар за ролята си на Търнър в блокбъстъра "What's Love Got to Do with It" от 1993 г.

Самата Търнър беше критично настроена към филма, отказвайки да го гледа няколко години и отхвърляйки образа си на „жертва“ в него.

В новия документален филм тя обяснява, че причината, поради която е решила през 80-те години да говори открито за годините на физическо, емоционално и сексуално насилие, упражнявано от съпруга й Айк, е, че дори след раздялата им интервюиращите продължавали да я разпитват за тяхното партньорство.

„След целия успех, който имах, хората все още говореха за „Айк и Тина“, споделя певицата.

Уинфри определя Търнър като една от първите звезди, заговорила за травматичното си минало във време, когато това все още е рядкост в развлекателната индустрия.

„Никой не беше говорил за сексуално насилие, физическо насилие, домашно насилие“, казва Уинфри, която също е преживяла тормоз като дете.

"Нашето поколение е поколението, което започна да нарушава тишината", споделя Опра.

"Тя уби своите демони и продължава да ги убива и това е ежедневно предизвикателство", каза режисьорът Мартин пред АФП.

Документалният филм подчертава препятствията, които Търнър е трябвало да преодолее, за да се превърне в пълнещ стадионите секс символ, бидейки чернокожа жена на средна възраст.

„Имах мечта: мечтата ми бе да бъда първата певица в жанра Black rock'n'roll, която ще събере публика колкото (Rolling) Stones“, споделя Тина Търнър.

Тя се оттегля от концертна дейност през 2008 г. и в края на филма се вижда една крехка Търнър, която посещава мюзикъла, разказващ за нейния живот.

"Тина" ще има международни прожекции в избрани кина и в стрийминг платформи това лято./БГНЕС