Тирана и Букурещ са по-скъпи за чужденците от София

Скопие е най-изгодният град за чужденци в Югоизточна Европа, а в София е по-евтино от Букурещ и ... Тирана, предаде репортер на БГНЕС.

Консултантската агенция Mercer състави класация за разходите, които един чужденец трябва да плати, ако желае да посети или да живее в даден град. Рейтингът отчита цените на жилищата, храната, транспорта, горивата, дрехите, развлеченията. Сред параметрите за сравнения фигурират такива позиции като цената на транспортния билет, един литър бензин, чашка кафе, чифт дънки, билети за кино.

Оказва се, че по тези параметри на Балканите най-изгодно се живее в Скопие. Столицата на Македония заема 201 място в класацията, включваща 208 града. София е на 177 позиция, нареждайки се непосредствено до Букурещ, които са 176. Много по-скъпи за живот се оказват Тирана /166/, Истанбул /154/, Загреб /143/. Палмата на първенството се държи от Атина. Гръцката столица е 128.

Скопие изглед към стария мост на река Вардар

Най-високи са разходите на чужденците, които са избрали да живеят в Хонконг, Токио, Сингапур, Сеул, Цюрих, Шанхай, Ашхабад, Пекин, Ню Йорк и Шънчжън. Любопитното е, че смятаният за скъп Лондон е едва 23 в световната класация, а Париж е още по-назад – 47. На този фон столицата на най-силната икономически държава в ЕС Германия изглежда направо евтин – 81 място за Берлин. /БГНЕС