Титла и нов световен рекорд за Крищоф Милак на 200 м бътерфлай

Звездата на унгарското плуване Крищоф Милак защити титлата си на 200 м бътерфлай със смазващо надмощие във финала от Световното първенство по плуване в Будапеща. Той подобри собствения си рекорд в дисциплината, след като спря хронометрите на 1:50,34 минути и прибра от ФИНА 50 хиляди долара премия.

По този начин 22-годишният плувец донесе и първи златен медал за Унгария от първенството.

„Това е моят дом, всичко беше зад мен. Плувах в моя си басейн, в най-бързия четвърти коридор. Гледаха ме толкова много прекрасни хора. Нямаше как да ги разочаровам”, заяви секунди след триумфа си унгарецът.

Иначе среброто на 200 м бътерфлай с изоставане от 3 секунди взе французинът Леон Маршан - с 1:53,37 мин. Японецът Томору Хонда грабна бронза с 1:53,61 мин.

Петима души плуваха под 1:55 мин. Американецът Лука Урландо бе най-бавният от тях с 1:54,92 мин.

Националният рекорд на Антъни Иванов, който отпадна в пресявките, е 1:54,50 мин. Постави го именно тук преди година на европейското първенство, когато остана на 7 стотни от бронза.

Милак е фаворит и за златото на 100 м бътерфлай, а задачата му ще се улесни, ако не се яви олимпийският и световен първенец и рекордьор Кейлъб Дресъл (по медицински причини). /БГНЕС