Тюлен-беглец броди из австралийските пасища, шокирайки крави и фермери

Австралийските фермери недоумяват от любопитната експедиция на тюлен във вътрешността на страната, далеч от водния му дом, като спасителите работят за спасяването на морския бозайник, съобщава АФП.

Фермерка, занимаваща се с млекопроизводство в югоизточната част на щата Виктория, разказа, че в неделя за пръв път е забелязала тюлена, който се движел покрай смаяни крави.

"Отидохме с трактора до създанието и първо помислихме, че е прасе. Когато то се изправи и започна да се движи, видяхме, че определено не е прасе, а тюлен", разказва Карли Макгий пред националната телевизия на Австралия ABC.

Смята се, че тюленът е изминал около 30 километра от крайбрежната си среда, преди да изплува в имот в Симпсън - на около два часа и половина от Мелбърн.

"Всички местни жители са в шок. Много от тях (тюлените) знаят къде живеем. Не сме близо до плажа, така че това е малко изненадващо", казва Макгий пред ABC.

Тя допълни, че се е свързала с властите и са ѝ казали, че зоологическата градина в Мелбърн ще оцени здравето на животното и ще се заеме със спасяването му.

Не е ясно как тюленът се е придвижил толкова навътре в сушата, като Макгий каза, че може да е преплувал местните реки, преди да излезе на брега в търсене на храна.

Във видеоклип, публикуван от Макгий в социалните медии, се вижда как животното се движи целенасочено през зелено поле, а на заден план се вижда гъст храсталак.

"Не ни е позволено да се доближаваме до него. Така че не можем да го спасим сами", казва Макгий пред Канал 7 на местната телевизия.

От първата си поява в неделя водният посетител е напреднал още повече, казва Макгий, и сега се смята, че броди из съседния имот на родителите ѝ. /БГНЕС