Тийм детронира Надал, задава се сблъсък с Медведев на финала

Доминик Тийм надигра действащия шампион и 11-кратен победител в Барселона Рафаел Надал, за да достигне своя втори финал през сезона – в отделните части 6-4, 6-4. В първия сет Тийм проби подаването на испанския Матадор в петия гейм и до края не изпусна инициативата в резултата, спечелвайки откриващия сет с 6-4.

Тийм е отново на финал на червено и общо втори за него през сезона след този в Индиън Уелс.

Във втората част картината бе абсолютна идентична – пробив в петия гейм и 6-4 в полза на австриеца. Това бе четвърти успех на Тийм над Надал и трети на клей, след Буенос Айрес през 2016, Рим през 2017 и Мадрид през 2018. Той се реваншира за загубата си от Краля на клея и във финала на турнира в Барселона преди два сезона, когато Надал не му даде шанс след 6-4, 6-1. Испанецът отново бе детрониран на турнир на червено, след като миналата седмица загуби на същия етап в Монте Карло, надигран в два сета от бъдещия шампион Фабио Фонини. Тийм ще срещне във финала утре Даниил Медведев.

Медведев е на първия си финал на клей в кариерата след драма срещу Нишикори.

Руснакът стана по-рано първият финалист в надпреварата, след като надигра драматично Кей Нишикори в три сета – в отделните части 6-4, 3-6, 7-5. Първият сет бе спечелен от талантливия руснак, който направи ключов пробив в петия гейм, а в последствие не сбърка на собствен сервис и поведе в сетовете. Втората част вървеше гейм за гейм, когато японецът нанесе своя удар в осмия гейм, а след това сервира успешно и вкара мача в решителен трети сет. Той започна отлично за двукратния шампион в надпреварата (2014, 2015), който проби подаването на руснака, но Медведев се завърна в сета с брейк в четвъртия гейм. Нишикори имаха геймбол за влизане в тайбрек, но така и не достигна до дългия 13-и гейм.

Руснакът се поздрави с втория си успех срещу японеца от четири изиграни срещи помежду им, като продължава със силните си изяви на клей, след като миналата седмица достигна до полуфиналите в Монте Карло, където отстъпи на Душан Лайович. Медведев и Тийм един мач помежду си, като успехът бе за австриеца на турнира в Санкт Петербург. /БГНЕС