Тънък слой лед замъглява видимостта на европейския космически телескоп Euclid

Учените се опитват да разтопят тънък слой лед, който все повече замъглява гледката на космическия телескоп Euclid, който е "детектор на тъмната вселена", съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА).


Това е поредният от няколкото технически неуспеха на телескопа, който излетя в космоса през юли с мисия да картографира една трета от небето.

По този начин ЕКА се надява, че Euclid ще разкрие повече за природата на тъмната материя и тъмната енергия, за които се смята, че съставляват 95% от Вселената, но остават забулени в мистерия.

По време на проверките през ноември екипът на земята за пръв път забеляза, че губи малко светлина, постъпваща във видимата светлинна камера на телескопа, каза пред АФП Ралф Кохли, учен по експлоатацията на инструмента Euclid.

След като се вгледаха в данните, те смятат, че проблемът е в слой лед - за който се смята, че е широк колкото нишка ДНК - който се натрупва върху оптичните повърхности на телескопа.

"Това е голям проблем", признава Кохли.

Но изследователите работят по него, каза Кохли и добави, че не се съмнява, че "Евклид" ще успее да завърши мисията си.

Защитата от вода е често срещан проблем за всички космически кораби.

Въпреки всички усилия на земята, малко количество вода, погълнато по време на сглобяването на космическия кораб на Земята, може да се промъкне в космоса.

Изправени пред студената необятност на космоса, водните молекули замръзват върху първата възможна повърхност - в този случай някои от тях може да са попаднали върху огледалата на "Евклид".

Тънък лед

Малко след изстрелването на телескопа учените използваха бордовите му нагреватели, за да загреят всичко в космическия апарат, надявайки се да издухат евентуалната вода.

Това би могло да се повтори.

"Но загряването на всичко е много разрушително за мисията", заяви Кохли.


Тъй като топлината разширява повечето материали, затоплянето на целия космически апарат изисква внимателно повторно калибриране.

Ще отнеме поне месец, за да се върне телескопът към работата си по изследване на небето, добави Кохли.

Затова миналата седмица ЕКА започна да затопля само две от огледалата на телескопа, като повиши температурата достатъчно, за да се надява да разтопи леда.

Това "минимално инвазивно" частично затопляне ще продължи до четвъртък, 21 март.

Възможно е учените да разберат дали то работи до средата на април. Част от проблема е, че учените не знаят къде точно се натрупва ледът - или колко е той. Дори ако учените успеят да разтопят леда, той може да се върне с течение на времето.

При провал на плана за частично затопляне, ЕКА ще трябва да затопли целия космически кораб. Ако екипът трябва да прави това всяка година по време на планираната шестгодишна мисия на телескопа, това може да доведе до шестмесечно забавяне.

"Засега трябва да изчакаме и да видим - и да се надяваме, че ще успеем да се отървем от този проблем по по-елегантен начин", подчерта Ралф Кохли.

Това не е първият проблем за Euclid.

Преди това космическите лъчи объркаха сензора за фино насочване на космическия кораб, което наложи сложно обновяване на софтуера.

Някои нежелани слънчеви лъчи също пречеха на наблюденията му - проблем, който беше решен чрез леко завъртане на телескопа.

Нищо обаче не може да се направи по отношение на особено силните слънчеви изригвания, които от време на време проектират рентгенови изображения върху видимата камера.

Евклид, който ЕКА нарича своя "детектив на тъмната вселена", официално започна изследването си миналия месец. Първите му изображения, публикувани през ноември, разкриха въртящи се цветни галактики в далечния космос. /БГНЕС