Тодор Чобанов: От есента на 2022 г. пада точката за ясла

Очаква се от 1 януари 2021 г. децата на възраст от 3 години нагоре, които не са приети в детска градина, да получават компенсация. Това обяви зам.-кметът по образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов, предаде репортер на БГНЕС.

„Няма да се дават пари на калпак, ще има механизъм, по който родителят ще доказва, че е извършил някакви действия било то в частни училища и школи, и други форми, но ще трябва да има документи. Очаква се разплащателната агенция да е социалното министерство. За момента сумата, която се очаква да се предвиди е размерът за издръжката на едно дете в детската градина, която е малко над 300 лв.“, посочи той и добави, че с новия закон за държавния бюджет издръжката може да се повиши.

По думите на Чобанов тази възможност не отменя усилията на общината да изгражда детски градини и ясли, защото там се предоставя най-добрата грижа за децата. По отношение на яслите, зам.-кметът каза, че те са обхванати в системата на майчинството и има и други механизми, но фокусът на тригодишната програма за строителството на детски градини са децата на възраст между 3 и 6 години.

На въпрос на БГНЕС дали ще отпадне допълнителната точка, която се дава за посещаващите ясла, Чобанов обяви, че това ще се случи от есента на 2022 г.

„Това, което се направи като изменение на първоначалния проект е да има две годишен гратисен период. Децата, които са приети в момента в яслена възраст и посещават, ще си ползват точката, тъй като те са влезли при тези условия. Точката ще отпадне след две години“, обясни той и посочи, че тази промяна се прави по искане на родители. /БГНЕС