Тодор Джиков: България е в продоволствена криза

„Фундаментът на българското земеделие е счупен. Сивият сектор в производството на плодове и зеленчуци е 50%. Протестните ни действия са по принуда“, каза в интервю за БГНЕС Тодор Джиков, председател на Асоциацията на картофопроизводителите.

Производителите на зеленчуци и плодове от цялата страна започват протестни действия и обявиха национален протест след седмица в София, защото помощта за възстановяване от COVID-пандемията не е достатъчна за нуждите им, а войната в Украйна поставя много ясен знак, че е необходимо бързо изтрезняване.

В отговор от Министерство на земеделието заявиха във вторник, че до момента не са излизали с позиция за разпределението на бюджета. Министерство то остава отворено за диалог. Представителите на бранша са поканени на среща днес, на която да бъде представено разпределението на COVID-помощите.

„Политическото ръководство на Министерството на земеделието трябва ясно да разграничи конструктивната критика, приятелите и тези, които внасят деструктивни елементи в отношенията ни. Върхът, който достигна точката на кипене беше срещата по повод разпределението на ковид помощта от 110 милиона лева в сектор плодове, зеленчуци и животновъдство. Решиха, че ние сами трябва да разпределим парите, при положение, че в България липсва такова производство. Зеленчуци почти не се произвеждат. Тези пари са недостатъчни за двата сектора. Необходимо е да се извърши обстоен анализ на реалната ситуация“, каза той.

Разходите вече надминават 50% от реалната себестойност на продукцията.

„Войната в Украйна и ситуацията, която наблюдаваме с липсата на определени храни, поставя много ясен знак, че е необходимо много бързо изтрезняване и реални посоки, за да се възстанови производството. България е в продоволствена криза. В България липсват производства на зеленчуци, мляко, месо плодове. Разходите вече надминават 50% от реалната себестойност. Горивото е над 60%, торовете са над 300%, препаратите са над 300%, на практика парите, които се осигуряват са безкрайно недостатъчни“, заяви той.

„Въпрос на анализи и политики. Политическото ръководство на едно министерство е длъжно да прави сериозни анализи на база от какво се нуждае секторът. Пари не се раздават по преценка на министъра, а се разпределят там, където има нужда от тях“, каза Джиков.

Той добави, че има сериозен дисбаланс в подпомагането на отделните земеделски сектори.

„Заради липсата на реален достъп до пазара зеленчуците и плодовете почти изчезнаха от България. Няма кой да ги произвежда. Много по-лесно е да отглеждаш маслодайна и зърнена продукция, която има борсова цена и се търгува през борсата, добро финансиране, именно заради това се случи този дисбаланс“, твърди Джиков.

Той каза още, че начинът на подпомагане в сектора на земеделието работи в полза на едрите арендатори.

„Начинът, който избра България за подпомагането на земеделие при влизането в ЕС е за подпомагане на единица площ. Това означава, че парите следват декарите. Колкото повече декари обработваш, толкова повече пари получаваш. Така всеки един арендатор увеличава финансовата си мощ. Това нещо трябваше да се анализира и при втория програмен период беше необходимо да се променят начините на финансиране, за да може да се възстанови сектор „плодове и зеленчуци“, обяви Джиков.

„Сивият сектор в производството на плодове и зеленчуци е над 50%. В България се произвеждат 180 000 тона картофи, а се консумират 200 000 тона по официална статистика. Реално в страната се произвеждат 160 000 тона, а се консумират 220 000 тона“, обясни Джиков.

„Много отдавна предупреждавах за тази криза, която ще дойде, липсата на квалифицирани кадри в сектор земеделие. Трябваше управляващите да направят всичко възможно, за да привлечем работливи българи от Молдова, Украйна, които да работят в обезлюдените селски общини в България. Да им се предостави земя, да се подпомогнат да започнат производство на плодове и зеленчуци, за да имаме едно балансирано земеделие“, каза Джиков. /БГНЕС