„Заради липсата на реален достъп до пазара зеленчуците и плодовете почти изчезнаха от България. Няма кой да ги произвежда. Много по-лесно е да отглеждаш маслодайна и зърнена продукция, която има борсова цена и се търгува през борсата, добро финансиране, именно заради това се случи този дисбаланс“, твърди Джиков.
Той каза още, че начинът на подпомагане в сектора на земеделието работи в полза на едрите арендатори.
„Начинът, който избра България за подпомагането на земеделие при влизането в ЕС е за подпомагане на единица площ. Това означава, че парите следват декарите. Колкото повече декари обработваш, толкова повече пари получаваш. Така всеки един арендатор увеличава финансовата си мощ. Това нещо трябваше да се анализира и при втория програмен период беше необходимо да се променят начините на финансиране, за да може да се възстанови сектор „плодове и зеленчуци“, обяви Джиков.
„Сивият сектор в производството на плодове и зеленчуци е над 50%. В България се произвеждат 180 000 тона картофи, а се консумират 200 000 тона по официална статистика. Реално в страната се произвеждат 160 000 тона, а се консумират 220 000 тона“, обясни Джиков.
„Много отдавна предупреждавах за тази криза, която ще дойде, липсата на квалифицирани кадри в сектор земеделие. Трябваше управляващите да направят всичко възможно, за да привлечем работливи българи от Молдова, Украйна, които да работят в обезлюдените селски общини в България. Да им се предостави земя, да се подпомогнат да започнат производство на плодове и зеленчуци, за да имаме едно балансирано земеделие“, каза Джиков. /БГНЕС