Токио е решен да подкрепи Украйна

Японският министър на външните работи Йоко Камикава е на посещение в Киев, за да покаже, че Токио е "решен" да продължи да помага на Украйна срещу Русия след почти двегодишна война, предаде АФП.


Камикава, първият високопоставен чуждестранен служител, който посещава Украйна тази година, разговаря с Дмитрий Кулеба и посети Буча и Ирпин - два града близо до Киев, които са станали сцена на жестокости, за които се обвинява руската армия.

"Япония е решена да подкрепи Украйна, за да може мирът да се върне в страната", заяви японският министър на съвместна пресконференция, която от съображения за сигурност се проведе в бомбоубежище.

"Въз основа на резултатите от посещението ми Япония ще продължи да укрепва сътрудничеството с Украйна", добави тя.

По-специално тя заяви, че Токио е отпуснал 37 млн. долара за доставка на Украйна на система за откриване на дронове.

Кулеба заяви, че е казал на своя колега, че Украйна се нуждае не само от изтребители F-16, но и от нови системи за противовъздушна отбрана, за да се справи с руските удари.

"Всеки ден украинските градове се разрушават от руски ракети и дронове. Те не могат да ни заловят, затова се опитват да ни унищожат. Няма да успеят", каза той.

По думите на Кулеба двамата министри са обсъдили и "заплахите", отправени от Северна Корея, която е обвинена, че доставя оръжия и боеприпаси на Москва.

Преди срещата си Йоко Камикава посети Буча - град близо до Киев, който през 2022 г. беше сцена на клане на цивилни, за което бяха обвинени руските сили, както и Ирпин - град, в който сраженията бяха особено ожесточени.

"Посетих Буча и видях все още пресните белези от руската агресия и бях шокирана от видяното", заяви тя.

Това посещение първоначално не беше обявено в официалната програма на двуседмичната обиколка на г-жа Камикава, която започна в петък и включва посещения в Полша, Финландия, Швеция, Нидерландия, САЩ, Канада, Германия и Турция.

През февруари Япония ще бъде домакин на конференция в Токио, посветена на насърчаването на икономическото възстановяване на Украйна, на която планира да присъства украинският министър-председател Денис Чмигал.

От началото на 2022 г. Токио осъжда руската инвазия в Украйна и участва в западните санкции срещу Москва. /БГНЕС