Токио подновява тестовите състезания в подготовката си за Олимпиадата

Организаторите на Олимпийските игри в Токио обявиха програмата за провеждането на 18 тестови състезания, които ще служат като генерална репетиция за Олимпиадата това лято. Тестовете ще се проведат при много сериозни противоепидемични мерки, като организаторите обещават "сигурни и безопасни състезания, от които ще могат да се изведат поуки за Игрите".

Националният стадион в Токио ще бъде тестван на 9 май с участието на чуждестранни спортисти и публика по трибуните

Тестовите състезания бяха прекратени през март миналата година заради настъпващата пандемия от COVID-19, но ще бъдат подновени този уикенд (3-4 април) с надпревара по ръгби за хора в инвалидни колички, а седмица по-късно ще има турнир по водна топка. "Опитваме се да ограничим физическия контакт, да избягваме ръкостисканията и да пазим дистанция между спортистите - поне един метър, ако два са невъзможни", обясни Хидемаса Накамура от ръководството на Токио 2020.

Викането по време на тестовите състезания ще бъде забранено, а въздуха в общите помещения ще се вентилира на всеки 30 минути. Накамура уточни, че 14 от тестовете се организират от Токио 2020, а другите четири от международните спортни федерации. Само един от 14-те теста ще се проведе с наличието на чуждестранни атлети и публика по трибуните - този, който ще се проведе на Националния стадион в Токио на 9 май. Четирите състезания, организирани от международните федерации, също ще бъдат с публика и чуждестранни атлети. Те ще бъдат в спортовете водна топка, скокове във вода, синхронно плуване и маратон.

По-рано този месец организаторите на Олимпиадата обявиха, че на Игрите няма да се допуска присъствието на чуждестранни фенове, а броят на местните фенове, които ще могат да гледат на живо състезанията, ще бъде определен по-късно този месец.

Олимпиадата в Токио ще се проведе от 23 юли до 8 август. /БГНЕС