Том Ханкс открива музей на киното в Лос Анджелис

„Лос Анджелис най-накрая получава филмов музей и беше крайно време за това”, каза Том Ханкс, докато приветства журналистите на специално събитие преди официалното откриване.

Световната столица на кинопроизводството и дом на Холивуд може да се похвали с музеи за всичко, но досега никога не е имало такъв, посветен на киното.

След десетилетия закъснение, Музеят на филмите на Академията се отваря за обществеността следващата седмица.

„За Лос Анджелис е важно да има този филмов музей“, каза двукратният носител на наградата „Оскар“ Ханкс.

„Всички знаем, че филми се правят навсякъде по света и те са прекрасни филми. Има и други градове с филмови музеи. Но с цялото ми уважение, място като Лос Анджелис, създадено от Академията за филми ... този музей наистина трябва да бъде Партенонът на такива места", добави Ханкс.

След откриването си, музеят, ръководен от Академията, присъждаща Оскар, ще бъде най-големият музей, посветен на киното в Северна Америка.

С помощта на около 390 милиона долара финансиране от свързани с киното холивудски институции - включително Disney, Warner и Netflix, сградата е проектирана от известния архитект Ренцо Пиано.

Пиано използва сградата на универсален магазин от 30 -те години, за да създаде музея, в който са разположени изложбените зали.

Сред експонатите са оригинални костюми от „Дракула на Брам Стокър“, фигура на орк от „Властелинът на пръстените“, човекът-амфибия от „Формата на водата“ и дроидите C-3PO и R2-D2 от „Междузвездни войни“.

"Имаме ли нужда от музей на киното? Да. Защото трябва да отпразнуваме всичко, което този град е донесъл на света", каза Ханкс.

„Искаме да представим всички международни и разнообразни истории за създаването на филми в нашите галерии“, каза директорът на музея Бил Креймър пред AФП./БГНЕС