Томас Кент: Можеш да четеш цяла нощ Туитър и Фейсбук и да нямаш никаква представа за света

Състезанието между лъжливата и истинската новина не е справедливо, защото лъжата може да бъде измислена за секунда, а истинската новина трябва време, за да бъде проверена.

Това заяви пред БГНЕС Томас Кент, специалист по дезинформация и журналистическа етика, президент и главен изпълнителен директор на Радио „Свободна Европа“ до 2018 г., преподавател в Колумбийския университет и два пъти жури на наградите „Пулицър“.

Томас Кент подчерта, че с навлизането на социалните мрежи разпространението на информацията, независимо от това дали е истинска или фалшива, се е ускорило и улеснило.

„Медиите, които публикуват истински, а не лъжливи новини не винаги могат да реагират толкова бързо. Защото когато си стабилна медия ти искаш да провериш своята информация. А лъжата може да бъде създадена много бързо“, каза бившият директор на Радио „Свободна Европа“.

Той определи дезинформацията като предизвикателство за всички страни по света.

„Ние винаги искаме да вярваме на тези новини, които съвпадат с нашите политически възгледи, но истинският живот е много по-сложен. Трябва да се борим срещу този поток от дезинформация, идващ от политически партии, корпорации или държави“, предупреди журналистът и преподавател в Колумбийския университет.

Според него един от големите проблеми в момента е, че журналистите нямат достатъчно професионален опит, включително в САЩ. В същото време той е оптимист за съществуването на журналистическата професия.

„Журналистиката винаги ще съществува, защото можеш да четеш цяла нощ Туитър или Фейсбук и да нямаш никаква представа от това, което се случва по света. Защото има толкова противоречия в тези мрежи. Хората винаги искат да имат надежден източник на информация, който може да им даде правилно разбиране на случилото се“, заяви Томас Кент.

Той съветва правилно да подбираме източниците, от които се осведомяваме. „Трябва да ги избираме не на основата на идеологията, а на истинността“, добави Томас Кент. /БГНЕС

Категории:

Тагове: