Томислав Дончев: Беше предложена знакова подкрепа

Беше предложена знакова подкрепа – ако не достига малко, в името на това кой ще работи, кой ще носи отговорност, ще получи подкрепа. Ако някой не иска подкрепа, няма да получи. Най-важно е България да има стабилно правителство, което да работи.

Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

В сряда премиерът Бойко Борисов, в изявление пред членовете на кабинета, заяви, че лидерът на „Има такъв народ”, които излизат като втора политическа сила след вота в неделя, трябва да излезе и да поеме отговорност. Той предложи десет дежурни депутати, които да го подкрепят. По-късно, чрез статус във Фейсбук, Слави Трифонов отговори, че има процедура по Конституция, която следва.

Нека уточним: ние ще направим честен опит да съставим правителство. Ако не получим подкрепа от никога, каквито са индикациите към момента, ние може да помогнем с 2-3 гласа на втория, България да има стабилно правителство. Иначе много се размиват границите, кой помага, кой подкрепя, кой е в опозиция, заяви той.

Дончев коментира и още едно предложение, което дойде от премиера в сряда – свикване на Велико Народно събрание.

Защо НС не определи темите, по които трябва да работи Велико Народно събрание. Преди известно време президентът каза, че има проект за нова Конституция и ще го внесе при следващо Народно събрание. Е, това е следващото Народно събрание, посочи Дончев.

ГЕРБ няма страх от предсрочни избори. Ако се изчерпи конституционната процедура, се отива на нови избори. От служебно правителство не ни е страх, заяви вицепремиерът. /БГНЕС