Томислав Дончев: Имаме информация за нов „Костинброд”

При нас е политическа традиция губещият или загубилият изборите да не е доволен от изборния процес – изборите да са лошо организирани, манипулирани, купени и т.н. Винаги досега сме чували такива коментари. Губещият винаги трябва да се оправдае, само че имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на пресконференция, заедно с членовете на ИК на ГЕРБ, на която бяха обобщени резултатите от първия тур на изборите за местна власт, проведен в неделя, предаде репортер на БГНЕС.

Печелим 8 областни града на първи тур. От 8 областни града, единствено кандидатите в Пазарджик и Ямбол отиват на балотаж срещу други кандидати, в Кърджали печели кандидатът на ДПС. Във всички станали областни центрове ГЕРБ отива на балотаж срещу ДПС.

В 163 общини ГЕРБ е с мнозинство и печели изборите за общински съветници от 265 общини в цялата страна. БСП печели едва 40. ГЕРБ увеличава броя на общинските си съветници с 80 спрямо 2015 година. 1807 са общинските съветници, излъчени от ГЕРБ през 2019 година, направо обзор на ситуацията Цветомир Паунов.

Избраният за нов мандат като кмет на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че партията има трайно присъствие сред всички възрастови групи и привлича образованите хора.

Нашето участие в изборите не е самоцел за постигане на власт, добави от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Даниел Дариткова.

„В началото на предизборната кампания предупредих всички, че това са местни избори с цел гражданите да си изберат най-добрия отбор от кметове и общински съветници. Местните избори не са парламентарни избори и не са референдум, но никой не ме чу. Да се опитваш да превърнеш местните избори в парламентарни, а комплексният анализ да показва, че си по-скоро трета политическа сила, е огромен гаф", коментира Томислав Дончев. Той все пак се съгласи, че местните избори могат да бъдат тест за водените политики.

"Натъкваме се на особен политически феномен - джендаризъм или полова неопределеност. Склонността да криеш кандидата си, да не играеш честно с твоя кандидат, да го ребрандираш и да го пребоядисаш от името на инициативен комитет – това дава удивителни възможности. Ако кандидатът победи, отбелязваш победа, ако загуби – не е ясно кой носи отговорност", коментира вицепремиерът Дончев.

Той отбеляза, че освен за изборите, трябва да се мисли и за след изборите.

"При нас е политическа традиция губещият или загубилият изборите да не е доволен от изборния процес – изборите да са лошо организирани, манипулирани, купени и т.н. Винаги досега сме чували такива коментари. Губещият винаги трябва да се оправдае с него, само че имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес на втори тур", съобщи Томислав Дончев.

Информацията, с която в ГЕРБ разполагат в аванс, се отнася за втория тур в София. „Това категорично ми напомня нещо, случило се преди около 5-6 години около Костинброд”, заяви Томислав Дончев.

В заключение той призова, който има сигнал за изборни манипулации да подаде сигнал в прокуратурата. /БГНЕС