Томислав Дончев: Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните

Никой не е казал какво ще се случи в началото на февруари. При всички положения, ограничителните мерки трябва да се прилагат умно. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев във връзка със заявката от собственици на заведения, които заявиха, че ще отворят въпреки ограниченията.

В началото на следващата седмица ще се обсъжда кои мерки и до каква степен ще бъдат облекчени, съобщи Дончев. Според него никой не може да се ангажира с предварителна прогноза. Това зависи строго от темповете на заболяването.

Държавата се опитва да оказва помощ, най-ценната помощ е да упражняват бизнеса си, подчерта Дончев. Той добави, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес, каза още Томислав Дончев и посочи, че схемите за помощ, прилагани в началото на пандемията, са се радвали на много по-голям интерес, отколкото сега. По думите му, това се обяснява със сивия сектор.

Томислав Дончев коментира предстоящите парламентарни избори и тяхната организация по време на пандемия.

Изборният процес в България вероятно е един от най-прозрачните, ако го сравните с други държави, посочи вицепремиерът.

Относно видеонаблюдението, което предизвиква разнопосочни мнение, Дончев каза, че тук трябва да се уточни дали става въпрос за видеонаблюдение в реално време или за запис.

Според вицепремиерът трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

Според Дончев подводните камъни при вариант гласуване по пощата са много и по думите му рискът от злоупотреби е в пъти по-голям.

Единственото, което може да се организира до изборите без създаване на допълнителни рискове, е осигуряване на гласуването на карантинирането, заяви вицепремиерът.

Той съобщи, че максималната дистанция ще е правило и в изборните секции и при гласуването с мобилни секции. Гласуването на машина също създава здравни рискове. В момента се готви медицинският протокол, надявам се до седмица да се запознаем с текста, каза още той.

Членовете на изборните администрации ще бъдат ваксинирани с приоритет. Не мога да гадая какъв ще е процентът желаещи, но приоритет на приоритети ще са членовете на подвижните избирателни секции, заяви Томислав Дончев. /БГНЕС