Томислав Дончев: Политически стерилен кабинет с третия мандат

Модел на „политически стерилен кабинет”, без участието на ярки политически фигури и реализиран с третия мандат, вижда заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев като „екзотичен”, но не толкова лош.

Според Дончев такъв кабинет трябва да се формира с участието на колкото повече партии и с ясен списък от задачи – с ясен мандат и ясен срок на годност. Един такъв модел може да се окаже не толкова лош, каза Томислав Дончев пред Нова телевизия.

Относно държавния бюджет, Дончев попита: Как да внесем бюджет с ПП? Разминаванията ни са за десетки милиарди.

По думите му между преобладаващата част от партиите трябва да има консенсус по отношение на това как да изглежда един бюджет.

„Вижте разговорите вчера. Разминаванията по отношение на макроикономическите показатели, по отношение на прогнозите са в размер на десетки милиарди. Как при тази ситуация да бъде внесен бюджет? Внасянето на бюджет е ексклузивен ангажимент на кабинета, бил той служебен или редовен, каза Дончев и уточни, че парламентът не може да задължи правителството да го направи.

Според депутата от ГЕРБ-СДС най-лошият вариант е гледането на бюджета да се превърне в състезание по популизъм. Той подчерта, че това не бива да се допуска - "партиите да си купуват народна любов с бюджетни пари". /БГНЕС