Томлянович спря Серина на Ю Ес Оупън и я прати в пенсия

Серина Уилямс изигра последния мач в своята забележителна тенис кариера. 23-кратната шампионка от Големия шлем приключи след поражение с 5-7, 6-4, 1-6 от Айла Томлянович в двубой от третия кръг на Ю Ес Оупън, който бе много достоен завършек на професионалния път на може би най-великата тенисистка в историята.

След два мача, в които Уилямс драматично се спасяваше от поражение и продължаваше своята приказка, този път тя бе принудена да помаха за сбогом в една не по-малко емоционална нощ. Отново трибуните на най-голямата тенис арена "Артър Аш" бяха изпълнение до краен предел.

Три седмици преди 41-ия си рожден ден, Серина докара двубоя до три сета, спаси общо пет мачбола, но в крайна сметка трябваше да се примири с поражението. Така тя слиза от голямата сцена с 23 титли от Големия шлем - само една по-малко от рекьордьорката в това отношение Маргарет Корт.

Серина спечели и четири златни олимпийски медала (1 на сингъл и 3 на двойки). Тя прекара 319 седмици като №1, от които 186 последователни.

„Благодаря, татко, знам, че гледаш. Благодаря, мамо. Благодаря на всички, които са тук и които бяха до мен десетилетия. Всичко започна от моите родители, много съм им благодарна. Нямаше да бъда Серина, ако не беше преди това Винъс. Тя е единствената причина Серина Уилямс да съществува. Сестрите ми, съпругът ми, Олимпия, всички в моя лагер. Това беше най-невероятното пътешествие“, каза през сълзи на корта Уилямс. На въпрос от Мери Джо Фернандес дали този двубой няма да промени мнението ѝ за оттеглянето, тя отговори: „Не мисля, но никога не знаеш.“

Самата Айла Томлянович заяви след мача, че изобщо не е очаквала да победи и съжалява, че тя е човекът, сложил край на тази велика кариера.

"Серина е най-великата. Не мога да повярвам, че това се случва. Смятах, че ще ме победи, а да играя в последния мач в кариерата й е направо нереално. Ще ми липсва на корта, тенисът няма да е същият без нея", сподели младата австралийка, която продължи към четвъртия кръг, където я очаква мач с Людмила Самсонова. /БГНЕС