Томов: Друга фирма предлага доставка до 5000 броя машини, ще я проверим

ЦИК и Сиела са в непрекъснат контакт. Това, което не се осъществи и около което възникна спор за финансовите условия касае закупуването на нови устройства, но това, че там не се стигна до споразумение между ЦИК и Сиела не означава, че сме прекратили съвместната си работа с фирмата, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов, предаде репортер на БГНЕС.

Този път ние ще държим да бъде обоснована всяка финансова претенция към ЦИК, независимо от финансовия ресурс, който можем да вложим в такава сделка.

Работи се по финализиране на договора от 6 февруари. Имаме предложение и от друга фирма – „Панов” ЕООД, което преди малко пристигна в комисията, ще видим дали могат да отговарят на изискванията за техническите спецификации. Ако това е така вероятно ще влезем в контакт, добави Томов. Фирма – „Панов” говорят за доставка на количество до 5000 броя машини в това предложение, но още не сме го проверили.

Съществен проблем ще е свързан с преценката на ИТ специалистите дали това, което те предлагат може да отговаря на техническите спецификации, които да се изпълнят и дали ще има време за одит на тези машини, коментира още Томов. Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите.

Секциите с повече от 299 избиратели не надхвърлят 9400, а тези в чужбина са малко над 200. В най-лошия случай секциите, в които по закон трябва да инсталираме машини за гласуване ще бъдат с максимум 50 повече, отколкото е броят на устройствата. Това не е ситуация, в която да е невъзможно да изпълним закона. Освен това съществува възможност там, където няма възможност за машинно гласуване, ЦИК може да вземе решение за хартийно гласуване.

Със сигурност ще има избори и няма да се стигне до хаос в чужбина. Най-важната задача е да определим секциите, в които ще се гласува в чужбина. Ще се справим с изборите и ще изпълним закона, казвам го категорично, добави още Томов.

Предизборната кампания ще протече в рамките на добрите нрави и толерантност, по време на нея ще се спазват противоепидемичните изисквания. Електронните заявления, които са подадени до този момент са 45 231. Срокът изтича след 5 дни на 15 юни. Най-много заявления идват от Турция – 16 363, следва Великобритания -8841; Германия – 6486, Испания – 2561 заявления. Това са страните, в които традиционно се набират най-много заявления, коментира Томов. Регистрирани са наблюдатели от 7 организации с общ брой 68 души. Няма регистрирани все още социологически агенции. Следващата седмица трябва да се решат въпросите около машинното гласуване. Другата седмица ще трябва да се утвърди техническият образец и защитата на бюлетината, откриването на предизборната кампания. На 15 юни приключва периодът за събиране на заявления, тогава и РИК трябва да назначат СИК вътре в страната, каза говорителят на ЦИК. /БГНЕС