Томова дебютира в топ 100, Димитров остава 19-и

Първата ракета на България Виктория Томова дебютира за първи път в професионалната си кариера в топ 100 на световната ранглиста на WTA. Благодарение на доброто си представяне на турнира на клей в Гроджиск Мазовецки в Полша, където загуби на полуфиналите от Магда Линет, Вики завоюва 50 точки и се изкачи с девет места в класацията до 99-та позиция.

Томова има равен брой точки с намиращата се на 100-о място Татяна Мария от Германия, и е на една и три зад съответно Мисаки Дои и Греет Минен. Изабелла Шиникова е на 266-а позиция, а Елица Костова е на 793-о място на сингъл.

Виктория Томова.

В топ 10 при дамите има две промени. Испанката Паула Бадоса измести първата ракета на Гърция Мария Сакари от третата позиция, а шампионката в Сан Хосе Дария Касаткина проби в топ 10 след титлата си в американския град и заема деветото място. Даниел Колинс излезе от челната десетка, губейки осем места и се намира на 17-а позиция.

Шампионката на Ролан Гарос Ига Швьонтек продължава да води убедително с близо 4000 точки пред естонката Анет Контавейт. Топ 10 допълват още финалистката на Уимбълдън Онс Жабер, Арина Сабаленка, Джесика Пегула, Гарбине Мугуруса и шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану. Сериозен скок бележат Шелби Роджърс и Людмила Самсонова. Американката се изкачва с 15 места до 30-то след финала си в Сан Хосе, а шампионката от Вашингтон прогресира с 18 позиции до 42-та.

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров запазва 19-та си позиция в световната ранглиста, стана ясно от обновената класация на АТП. Григор стигна до втори кръг на тенис турнира във Вашингтон, където отпадна от Себастиан Корда в три сета. Въпреки поражението от американеца, той добави 45 точки към актива си и е на 75 пункта от 18-ия Роберто Баутиста Агут от Испания.

В топ 10 има една промяна. Италианецът Яник Синер губи две места, след като не участва във Вашингтон, където стана шампион миналата година, и е вече 12-и. В десетката се намести полякът Хуберт Хуркач, а прогрес с едно място бележи и британецът Камерън Нори, който е на 11-а позиция след достигането до финала в Лос Кабос, където отстъпи на световния номер 1 Даниил Медведев.

Григор Димитров.

Шампионът на Ю Ес Оупън продължава да води в подреждането, като увеличи преднината си пред втория Александър Зверев на 1115 точки. Топ 10 на мъжкия тенис допълват още Рафаел Надал, Карлос Алкарас, Стефанос Циципас, Новак Джокович, Каспер Рууд, Андрей Рубльов и Феликс Оже-Алиасим.

Най-сериозен скок отбелязва шампионът във Вашингтон Ник Кирьос. Финалистът на Уимбълдън стигна до първа титла от АТП веригата от три години насам и е вече 37-и, изкачвайки се с цели 26 места. Съперникът му в спора за трофея Йошихито Нишиока от Япония също се изкачва сериозно - с цели 42 позиции, до номер 54. /БГНЕС