Томова е на 1/2-финал във Валенсия след спасен мачбол и знаменит обрат

Виктория Томова се класира за 1/2-финалите на ITF турнира на клей кортове във Валенсия (Исп, $ 80 000), след като отстрани Ирина Мария Бара с 6-2, 4-6, 7-5.

Томова направи страхотен обрат за полуфинал във Валенсия.

Първата ни ракета (№115 в света) осъществи знаменит обрат, като спаси мачбол и в крайна сметка спечели първата си победа над румънката (№118 в ранглистата) в трите им мача досега. Томова спечели убедително първия сет, но във втория допусна решаващ пробив в сервиса си при 4-4, след който румънката взе своето подаване и затвори частта.

Третият сет тръгна отчайващо за Виктория и тя изостана с 1-5 гeйма при сервис на Бара, която достигна и до мачбол при 40-30. Томова обаче отрази тази възможност, а след това проби за 2-5. В следващите минути тя продължи да играе все по-добре и започна да топи преднината на противничката, а впоследствие и поведе с 6-5 гейма.

При този резултат румънката поиска медицински таймаут, а след няколко минути все пак двете се върнаха на корта, като Томова сервираше за победата. Тя достигна до мачбол при 40-30 и веднага затвори мача след общо 2:43 ч. на корта.

На полуфиналите Томова ще срещне победителката от мача между Екатерине Горгодзе (Груз, №158) и Далма Галфи (Ит, №138). /БГНЕС