Томова и Димитров със спад в ранглистите на WTA и ATP

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова отбелязва спад с три места в обновената ранглиста на Женската тенис асоциация. Българката, която отпадна във втория кръг на турнира от категория WTA 125 в Реус, Испания от световната номер 56 Лорън Дейвис от САЩ, е вече 76-а.

Вики е на 8 и 12 точки пред намиращите се над нея в класацията Сию Уан от Китай и германката Юле Нимайер. 70-та Маркета Вондрушова от Чехия е с актив от 816 пункта, на 34 пред Томова.

Виктория Томова.

В челната десетка при дамите има няколко промени. Скок с по едно място регистрират Каролин Гарсия, Коко Гоф и Елена Рибакина, докато контузената Онс Жабер, която нямаше възможност да се бори за защита на трофея в Мадрид, губи очаквано три позиции и е седма. Мария Сакари измества Дария Касаткина от осмото място.

Трикратната шампионка в турнирите от Големия шлем Ига Швьонтек продължава да води на Арина Сабаленка, но авансът й вече е намален - 9625 точки за полякинята и 7881 за представителката на Беларус. Това се дължи на титлата на Сабаленка в Мадрид, като на финала тя победи именно Швьонтек в три сета. Трета в топ 10 е Джесика Пегула, а десетката допълва Петра Квитова.

Първата ракета на България при мъжете Григор Димитров загуби още една позиция в световната ранглиста на ATP, която днес бе актуализирана след края на Мастърса в Мадрид. 31-годишният хасковлия е вече 33-и с 1125 точки, след като загуби от бъдещия шампион в испанската столица Карлос Алкарас в трети кръг.

От останалите ни представители, Димитър Кузманов изпада от топ 200, като е вече 211-и, губейки 20 места. Точно под него е Адриан Андреев, който регресира с пет позиции. Александър Лазаров се изкачва с три места и вече заема 284-а позиция.

Григор Димитров.

В топ 10 има една промяна. Тейлър Фриц измества Феликс Оже-Алиасим от деветото място. Водач остава Новак Джокович, който има само пет точки преднина пред втория Алкарас, който защити титлата си на Мастърса в Мадрид. В челната десетка попадат още Даниил Медведев, Каспер Рууд, Стефанос Циципас, Андрей Рубльов, Холгер Руне и Яник Синер.

Финалистът в испанската столица Ян-Ленард Щруф отбелязва страхотен скок от 37 места и се изкачва до 28-та позиция. /БГНЕС