Томова с ново рекордно класиране в световната ранглиста

Най-добрата ни тенисистка Виктория Томова постигна ново рекордно класиране в ранглистата при дамите. Вики е вече 71-а в класацията на WTA, изкачвайки се с пет места, като е на само пет пункта от 70-та Сара Ерани от Италия.

Томова достигна до основната схема на силния тенис турнир в Рим, където отпадна в първи кръг от казахстанката Юлия Путинцева в три сета. След два равностойни сета, приключили след тайбрек, българката не успя да се противопостави на съперничката в третата решителна част и не взе гейм в нея.

В топ 10 има една промяна. Шампионката в италианската столица Елена Рибакина се изкачва до четвъртата позиция. С по едно място надолу отиват Каролин Гарсия и Коко Гоф. Лидерка продължава да бъде Ига Швьонтек от Полша, следвана от Арина Сабаленка и Джесика Пегула. Челната десетка допълват още Онс Жабер, Мария Сакари, Дария Касаткина и Петра Квитова.

Първата ни ракета при мъжете Григор Димитров остава на 33-о място в обновената световна ранглиста на ATP. Българинът е с актив от 1125 точки, на 90 от 30-ия Ботик ван де Зандсхулп от Нидерландия, след участието си на Мастърса в Рим, където загуби от Новак Джокович в три сета.

Нашият тенисист ще загрее за започващото в неделя Открито първенство на Франция в швейцарския град Женева, където получи „уайлд кард“ и е поставен под номер 4 в схемата. Във втори кръг той ще играе с победителя от изцяло испанския сблъсък между квалификанта Даниел Ринкон и Роберто Карбайес Баена.

Карлос Алкарас междувременно се завърна на върха в класацията, измествайки досегашния водач Джокович. Сърбинът е трети, след като бе изпреварен и от шампиона в Рим Даниил Медведев. В челната десетка има още една промяна – тя е свързана с това, че финалистът в италианската столица Холгер Руне измества Андрей Рубльов от шестата позиция. /БГНЕС