Томова взе сет на световната номер 23, но отпадна от Ролан Гарос

Виктория Томова отпадна в първия кръг на основната схема при жените на Откритото първенство на Франция по тенис. Българката взе сет, но отстъпи на №23 в световната ранглиста Екатерина Александрова от Русия с 1-6, 6-2, 1-6. Срещата продължи 93 минути.


Вики проби още в първия гейм на мача, но загуби следващите шест, а с това и първата част. Във втория сет Томова поведе с 2-0. Александрова отговори с рибрейк, но Вики постигна още два пробива и изравни сетовете след 6-2. В третата решителна част най-добрата ни тенисистка поведе с 1-0, но отново загуби шест поредни гейма.

Вики не направи нито един ас, но завърши с цели шест двойни грешки. Тя спечели само 22% от точките на втори сервис, като при уинърите и непредизвиканите приключи с отрицателен баланс – 8-24, докато рускинята направи повече непредизвикани – 38, но и значително повече печеливши удара от българката – 37. В следващия кръг от надпреварата Александрова ще се изправи срещу Анна-Лена Фридзам от Германия, която елиминира „щастливата губеща“ Нао Хибино в три сета.

Три от високопоставените в схемата тенисистки продължиха напред в лицето на Каролин Гарсия (5), Беатрис Хадад Мая (14) и бившата шампионка Йелена Остапенко (17), но не липсваха и жертви – аут от турнира са Петра Квитова (10), Вероника Кудерметова (11), Белинда Бенчич (12) и Мартина Тревизан (26), която бе отстранена от Елина Свитолина. /БГНЕС