Австралиец е първият съперник на Димитров на Индиън Уелс

Джордан Томпсън се класира за втория кръг на силния тенис турнир от сериите АТП Мастърс 1000 в Индиън Уелс, Калифорния, след като пречупи Давид Гофен след обрат с 4-6, 7-5, 7-6 (3) за два часа и 45 минути игра.

Срещата стартира с пробив за белгиеца още в първия сервис гейм на австралиеца. До края на частта Томпсън така и не успя да върне брейка и така Гофен поведе в сетовете. Вторият започна по идентичен начин – пробив за представителя на Белгия в първото подаване на австралийския му опонент. Този път обаче Томпсън направи моментален рибрейк, само за да изостане отново с пробив. Гофен обаче отново се пропука, а в 12-ия гейм съперникът му нанесе решителен удар и вкара срещата в трета част. В нея Томпсън дръпна с ранен брейк и аванс от 3-0. Когато изглеждаше близо до това да затвори спокойно мача на собствено подаване при 5-4, австралиецът не издържа и бе пробит. Стигна се до тайбрек, в който Томпсън бе убедителен и не допусна колебания, след като поведе с 5-1 точки.

Джордан Томпсън.

В спор за място в трети кръг той ще играе с първата ни ракета Григор Димитров, който замени петкратния шампион от надпреварата Новак Джокович като втори поставен в долната половина на схемата, след като стана ясно, че сърбинът не може да участва поради липсата на ваксина срещу Ковид-19. Димитров и Томпсън имат един мач помежду си, който бе спечелен от 78-ия в света австралиец – на Мастърса в Маями през 2019, със 7-5, 7-5.

В друг мач, Анди Мъри обърна японеца Таро Даниел с 1-6, 6-2, 6-4. Трикратният шампион в турнирите от Големия шлем ще играе в следващата фаза с 31-ия в схемата Александър Бублик от Казахстан, който почива в първи кръг като поставен. Победителят от този пък ще бъде евентуален съперник на Григор, ако нашият тенисист преодолее Томпсън. Напред продължиха още Оскар Оте, Емил Руусувуори, Жауме Мунар, Доминик Кьопфер, Миомир Кецманович, Томи Пол, Холгер Руне, Джон Милман, Факундо Багнис, Стив Джонсън, Камил Майхжак, Ботик ван де Зандсхулп, Сам Куери и Брандън Накашима.

В събота вечер стартират участието си трима от фаворитите за трофея – първият в света Данийл Медведев, шампионът на Аустрелиън Оупън Рафаел Надал и петият в схемата Стефанос Циципас, които играят съответно срещу Томаш Махац, Себастиан Корда и Джак Сок. Действащият шампион Камерън Нори пък започва защитата на титлата си срещу испанеца Педро Мартинес.

При жените, Каролина Плишкова се прости с участието си на силния тенис турнир в Индиън Уелс, Калифорния, след като отпадна още при първото препятствие след загуба от Данка Ковинич в три сета – в отделните части 6-2, 5-7, 4-6, за близо два часа и половина игра.

Представителката на Черна гора започна с пробив, но Плишкова го върна моментално. Чехкинята направи нов брейк и взе аванс от 5-2, след което направи нов пробив, за да затвори убедително частта в своя полза. Втората част отново вървеше по вкуса на седмата в схемата, която водеше с 5-2. Всичко обаче се обърка оттам-насетне за Плишкова, която първо се срина и загуби пет поредни гейма, за да отстъпи във втория сет.

Третата част бе на приливи и отливи, като Ковинич на два пъти повеждаше с пробив, но и двата пъти губеше предимството си. Плишкова загуби за трети път подаването си в сета и вече нямаше връщане назад. За черногорската й съперника предстои мач с 28-та в схемата Людмила Самсонова.

Гарбине Мугуруса.

Още две от силните тенисистки с аспирации за титлата загубиха още в първите си мачове. Гарбине Мугуруса, девета в света, падна от представителката на домакините Алисън Риск с 6-0, 3-6, 1-6. Елина Свитолина, 12-а в схемата, също отстъпи след обрат от британката Хариет Дарт с 6-2, 3-6, 3-6. Симона Халеп, Ига Швьонтек и шампионката на Ю Ес Оупън Ема Радукану не сбъркаха, побеждавайки съответно Екатерина Александрова, Анхелина Калинина и Каролин Гарсия в по три сета. Халеп ще спори с американката Кори Гоф в един от най-интригуващите мачове от трети кръг, след като Гоф елиминира Клеър Лю, която отстрани по-рано Виктория Томова на старта на надпреварата.

За следващата фаза се класираха още Петра Мартич, Сорана Кърстя, Клара Таусон, Анна Калинская, Дария Касаткина, Кая Канепи, Мадисън Кийс и Анжелик Кербер. Шампионката от миналата година Паула Бадоса от Испания открива кампанията си срещу чехкинята Тереза Мартинцова. /БГНЕС