Тони Блеър: Ерата на доминация на Запада е към своя край

Сър Тони Блеър предупреди, че ерата на западното политическо и икономическо господство е към края си заради нападението на Русия срещу Украйна и възхода на Китай като „втора суперсила“ в света. Бившият британски премиер каза, че западните сили трябва да увеличат разходите си за отбрана, за да запазят военното си надмощие, пише Index.hr.

Той каза, че "бруталното и неоправдано" нахлуване на Владимир Путин в Украйна показва, че Западът вече не може автоматично да очаква големите световни сили да се придържат към приетите международни норми.

„В резултат на действията на Путин вече не можем да разчитаме на китайското ръководство да се държи по начин, който считаме за рационален“, каза той. „Не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че Китай ще се опита да превземе Тайван със сила в близко бъдеще. Но ние не можем да основаваме нашата политика на увереността, че те няма да го направят“, каза той.

Блеър заяви също, че най-голямата геополитическа промяна през този век ще дойде от Китай, а не от Русия. „Приближаваме края на западното политическо и икономическо господство“, каза той. /БГНЕС