Тони Блеър: „Изоставянето на Афганистан и неговия народ е трагично, опасно, ненужно“

Бившият британски премиер Тони Блеър, който през 2001 г. въвлече Великобритания във война в Афганистан заедно със САЩ, в събота осъди тяхното „изоставяне“ на страната като „опасно“ и „ненужно“, предаде АФП.

В първите си публични коментари по повод кризата, след краха на афганистанското правителство миналия уикенд, Блеър публикува на уебсайта на фондацията си обширна статия, в която критикува остро действията на Запада.

„Изоставянето на Афганистан и неговия народ е трагично, опасно, ненужно, не е нито в техен, нито в наш интерес“, пише Блеър.

„Вследствие на решението да се върне Афганистан на същата група, от която произлезе касапницата на 11 септември, и по начин, който изглежда почти моделиран да покаже нашето унижение, въпросът, който съюзниците и враговете си поставят, е: Загуби ли Западът своята стратегическа воля? "

Бившият премиер на Великобритания, противоречива фигура както във Великобритания, така и в чужбина заради силната си подкрепа на ръководените от САЩ военни действия както в Афганистан, така и в Ирак, продължи да твърди, че настоящата стратегия на западните съюзници ще им навреди в дългосрочен план.

„Светът сега не е сигурен къде се намира Западът, тъй като е толкова очевидно, че решението да се изтегли от Афганистан по този начин е било продиктувано не от голямата стратегия, а от политиката“, заяви Блеър.

Той добави: „Направихме го под аплодисментите на всички джихадистки групировки по света“.

"Русия, Китай и Иран ще видят и ще се възползват от това. Всеки, който е поел ангажименти от страна на западните лидери, по разбираеми причини ще ги разглежда като нестабилна валута."

Един от най-дългогодишните лидери на Великобритания, на власт за десетилетие от 1997 г., Блеър установява близък съюз с бившия американски президент Джордж Буш по време на така наречената от последния война срещу тероризма.

Неговата непоколебима подкрепа за все по-непопулярните военни интервенции в Близкия изток струваше на Блеър значителни разходи и се разглеждаше като ключов фактор за оставката му и предаването на властта на наследника му Гордън Браун през 2007 г.

В статията си Блеър настоява, че оттеглянето на Запада от Афганистан ще предизвика съюзници и противници да се запитат дали това не е „отстъпление, променящо епохата?“.

Той каза, че западният съюз трябва "да покаже осезаема демонстрация, че не е", като посочи практически стъпки за ангажиране в страната и с талибаните, които завзеха властта.

Освен това, той също призова за стратегическо преосмисляне на начина, по който Западът се отнася към „радикалния ислям“, като същевременно започна ограничена защита на западния интервенционизъм.

"Научихме опасностите от намесата по начина, по който се намесихме в Афганистан, Ирак и дори Либия. Но ненамесата също е политика с последствия", заяви Блеър.

"Абсурдното е да вярваме, че изборът е между това, което направихме през първото десетилетие след 11 септември, и отстъплението, на което сме свидетели сега."

Коментарите на Блеър идват, когато настоящият премиер Борис Джонсън е изправен пред тежка критика за справянето му с кризата, включително че Великобритания е твърде слаба, за да повлияе на събитията. / БГНЕС