Тони Естанге: МОК има последната дума за участие на Русия и Беларус на Игрите в Париж

Шефът на Организационния комитет на Олимпийските игри в Париж Тони Естанге заяви в интервю по повод 500 дни до началото на Летните игри, че Международният олимпийски комитет (МОК) ще има „последната дума“ относно това дали атлети от Русия и Беларус ще могат да участват във форума догодина.

От началото на руската инвазия в Украйна, асистирана от съюзника им Беларус, се появиха редица призиви от света на спорта за пълна забрана за участие на атлети от двете страни или участие, но под неутрален флаг. Миналата седмица обаче Международната федерация по фехтовка (ФИЕ) се превърна в първия олимпийски спорт, който отваря отново врати за спортисти от двете нации, когато реши да позволи на фехтовачите да участват в олимпийските квалификации, което доведе и до сериозни критики от Украйна. „Международните федерации в момента пречистват своите квалификации, за да знаят дали руски или беларуски атлети ще получат разрешение да участват в тези квалификационни надпревари. И след това МОК, в зависимост от това какво са свършили международните федерации, дори ако руски или беларуски спортисти са се класирали, ще може да каже дали ще им разреши да участват в Игрите или не. Това решение все още не е взето. И Париж 2024 не е в позиция да решава“, започна Естанге в интервюто си за АФП.

Тони Естанге.

Той каза, че приоритетът не е Олимпиадата, а това „как ситуацията може да бъде разрешена скоро и как можем по най-добрия възможен начин да подкрепим украинския народ и техните атлети“. Трикратният златен олимпийски медалист добави, че е обсъдил руско/беларуския въпрос с президента на Франция Еманюел Макрон. „Разбира се, че има разговори между нас и президента на Републиката, и между президента и МОК. Отново, МОК има последната дума“.

Независимо от кризата около продължаващата война в Украйна, Естанге бе оптимистичен, поглеждайки към Олимпийските и Паралимпийските игри във френската столица догодина. „Считаме, че разполагаме с всички налични съставки, за да проработи магията на Игрите. Атлетите вече печелят квоти, инфраструктурата продължава да се подобрява…феновете се приготвят. Три милиона билета бяха продадени в първата фаза на продажби за по-малко от три седмици, рекорд във Франция. Зелената светлина е пусната, вървим по график, все още имаме същите амбиции“.

Независимо от големия брой продажби, Организационният комитет бе разкритикуван за високите цени на билетите и системата, използвана за тяхната продажба. „Има много повече хора, които имат интерес, отколкото има в наличност билети, независимо че имаме 13 млн. билета. Все още има възможности за закупуване на пропуски. Те започват с втората фаза, стартираща в сряда. Няма да има достатъчно за всички и очаквам тази втора фаза да продължи да генерира разочарования. Неизбежно е. Но някои хора ще бъдат късметлии, трябва да използваш шансовете си“.

Естанге допълни, че „все още има време за пречистване“ на откриващата церемония, която организаторите възнамеряват да проведат на Сена – реката, която минава през Париж. „Все още има адаптации, които трябва да се направят. Нормално е и смятам, че ще има много такива между сегашния момент и 26 юли, 2024 година“, завърши той. /БГНЕС