"Топените китки" – живата гергьовденска традиция в Добринище

С обичая "Топене на китките", запазен от столетия, призори започна празникът Гергьовден в град Добринище, предаван от поколение на поколение, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Гергьовден в Добринище е един от най-хубавите празници

Стремежът на хората да споделят празника, да общуват, да бъдат част от всеобщото веселие, продължи една стара традиция, характерна за Добринище. Млади момичета, облечени в носии, представят обичая „Топене на китки“ на Гергьовден и в четирите махали на града. Във всеки дом китките се поставят в кюпове с вода вечерта преди празника, като всяка жена си маркира с нишан /белег-б.р./ цветето, което пренощува под трендафил. При изгрев слънце моми и момчета минават през рекат, хвърлят стрък здравец, измиват се и се прекръстват. Най-ранобудна на 6 май е домакинята, в чийто дом пренощуват съдът с китките.

Когато кюпът с китките се изнесе на площада, върху тях се поставя червена престилка, великденско яйце, гребен, червило и огледало. Двете девойки, които вадят китките от водата и са над 18 години, се начервят, за да бъдат красиви, след което поглеждат колкото роса има по китките. Колкото повече е тя, толкова по-плодородна ще е годината. Всяка мома си познава и получава китката, докато жените припяват песента "Ти, убави Свети Георги".

Стремежът на хората да споделят празника, да общуват, да бъдат част от всеобщото веселие, продължи една стара традиция, характерна за Добринище.

"Гергьовден в Добринище е един от най-хубавите празници, а традицията „Топене на китки“ е най-добре запазена, така пазим и българщината“, каза пред БГНЕС кметът Китан Галчев.

Обичаят се проведе рано тази сутрин в махала "Бунаре", след това всички се хванаха на пъстрото хоро, което тръгна към центъра на града. Там всяка от четирите махали представят обичая, след което всички се хващат на общо хоро. /БГНЕС