„Топлофикация“ да получи помощ, както бизнеса

„Топлофикация – София“ трябва да получи компенсации за високите цени на електроенергията, както получиха компенсации представители на частния бизнес. Това заяви Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Георги Георгиев, СОС

Няма опасност Топлофикация да фалира при налагането на мораториума върху цените на тока, каза той пред БНТ.

На входа и на изхода на „Топлофикация“ стои КЕВР, който определя цените. Получава се така, че „Топлофикация“ купува скъп природен газ и продава топлинната енергия на по-ниски регулирани цени. Това води до дефицит, който за последните месеци е 160 милиона лева.

„Общината не казва каква е цената на парното, казва го КЕВР. Ние алармирахме за проблема държавата и тя трябва да вземе мерки“, каза Георгиев и добави: „Трябват мерки за „Топлофикация“, както и за бизнеса. За едните имаше компенсации, а за другите нямаше. Направихме срещи със служебните министри, но резултат нямаше“.

Георгиев заяви, че американска консултантска компания е направила анализ на работата на „Топлофикация“. Този анализ предвижда модернизация на дружеството и изграждането на нови мощности за производството на ток, защото от него може да се печели, обясни председателят на СОС. /БГНЕС