„Топлофикация“: Парното на софиянци няма да спре през зимата

Зимният сезон е гарантиран от „Топлофикация София“. Спиране на парното на софиянци заради дълговете към „Булгаргаз“ е невъзможно. Това заяви изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Александър Александров.

„Столичани няма да останат на студено. По никакъв начин няма да бъде прекъснато топлоподаването“, каза той по бТВ.

Александров заяви, че „Топлофикация София“ има 108 милиона лева недовзет приход от началото на този регулаторен сезон и от тук е натрупания дълг към "Булгаргаз". Дружеството от няколко месеца работи в условията на борд и всяка седмица превежда между 8-10 милиона лева на „Булгаргаз“. В същото време те не могат да платят дълга си от над 130 милиона лева към газовата компания до 25 октомври.

„На практика „Топлофикация София“ е в дългова спирала от доста време, но ние изпълняваме социална функция. Купуваме газа за 100 единици, а го продаваме за 50 единици. Сега ситуацията стана много остра, защото цените на природния газ са изключително високи“, изтъкна Александров.

Той не изключи от 1 януари повишаването на топлоенергията да бъде с над 20%.

„Цунамито, което залива енергетиката в цял свят е толкова мощно, че не можем да минем без държавна помощ“, обобщи изпълнителният директор на „Топлофикация София“. /БГНЕС