„Тошиба“ се разделя на три отделни компании

Управителният съвет на „Тошиба“ одобри план за разделяне на легендарния японски конгломерат на три компании, както обяви днес, след напрежение с акционерите и спорно предложение за поглъщане.

Съобщението потвърждава новини от началото на седмицата, в които се казва, че ръководството е подложено на натиск от страна на акционерите да увеличи максимално стойността на фирмата чрез разделяне на нейните предприятия.

Предложението има за цел да отдели две дружества от останалите операции на “Тошиба“, едното от които да се фокусира върху инфраструктурата, а второто - върху устройствата. Очаква се този ход да отнеме две години, като целта е двете нови дружества да отидат на борсата, заявиха от „Тошиба“.

"Отделянето позволява по-силно фокусиране на всяка от дейностите и значително улесняване на по-гъвкавото вземане на решения и по-икономични структури на разходите", се казва в изявлението на компанията. "По този начин двете компании ще бъдат много по-добре позиционирани, за да се възползват от своите различни пазарни позиции, приоритети и двигатели на растежа и за да осигурят устойчив печеливш растеж и повишена стойност за акционерите."

Решението идва след месеци на сътресения в компанията, включително отстраняването на председателя на управителния съвет и разкритията, че ръководството се е опитало да получи правителствена помощ, за да блокира действията на акционерите. Анализатори заявиха, че то е резултат от натиска на инвеститори активисти, които смятат, че този ход ще повиши стойността на акциите на „Тошиба“. Те искат "ходове, които да преобразуват компанията и да накарат инвеститорите да я преоценят, като така се надяват да получат по-висока цена на акциите", каза анализаторът от LightStream Мио Като. /АФП