Тошко Йорданов: От 70 човека малка част са шпиони, а малка част от шпионите са дипломати

Решението за изгонването на 70 служители на руското посолство е взето лично от премиера в оставка Кирил Петков. Той е издал лична заповед на директора на ДАНС да направи списъците, а сега се опитва да се скрие зад МВнР. Това заяви пред БГНЕС председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

„Министерството на външните работи са изпълнители. Когато им бъде наредено да направят нещо, те го правят. Трябва да бъде брутално ясно, че Петков устно е наредил на директора на ДАНС да направи списъците“, каза Йорданов и припомни още веднъж, че историята е тръгнала от посещението на премиера в оставка в Украйна.

„На полско-украинската граница човекът решава, че е много добра идея да изгони всички руски дипломати. Стана голяма бъркотия. Звъняха телефони, за да му се обясни, че не се прави така. Не можеш да прекъснеш дипломатически отношения с една страна по този начин. Там има българи и по кой канал ще ги защитаваме?“, каза председателят на ПГ на ИТН.

Йорданов определи действията на Петков като „абсолютно глупави пориви и взимане на решения. Този човек е вреден“.

Председателят на ПГ на ИТН подчерта, че ако ДАНС наистина са разкрили руски шпиони, те трябва да бъдат изгонени. „На вчерашното закрито заседание на НС стана ясно, че не всички от изгонените руснаци са дипломати“, каза Йорданов.

Помолен да уточни колко са всъщност дипломатите, които България ще изгони, той отговори: „От тези 70 човека една малка част са шпиони, а една малка част от шпионите са дипломати“.

Изходът от създалата се криза е Кирил Петков повече никога да не е премиер, защото е опасен, обобщи Тошко Йорданов. /БГНЕС