Тошко Йорданов: Петков е лъгал НС, няма доклади на ДАНС

Историята е по-гнусна, отколкото съм очаквал. Вчера на закритото заседание в Народното събрание премиерът Кирил Петков е лъгал. Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, след председателския съвет в Народното събрание, в който взеха участие външният министър в оставка Теодора Генчовска и председателят на ДАНС, предаде репортер на БГНЕС.

На него бе обсъдена ситуацията с изгонването на 70 служители на руското посолство и заплахата Русия да закрие своята мисия у нас, ако ние не оттеглим двете си ноти.

„Изслушахме службите и МВнР в една спокойна атмосфера. Те разказаха всичко какво се е случило. Петков е лъгал брутално. Първо еднолично решение, натиск върху службите за съставяне на списъци“, заяви Тошко Йорданов.

На въпрос дали премиерът е давал устни разпореждания към председателя на ДАНС, Йорданов отговори: „Да, вярно е! Освен това премиерът е използвал службите“.

Той припомни, че на 8 юни ИТН са излезли от правителството и коалицията. На 9 юни без да е предвидено на Съвета има точка разни, няма точка руски шпиони. „Влиза премиерът и почва с точка разни, която формулира като руски шпиони, защото пада от власт. Заповядва на службите да правят това, което правят. Имате човек, който използва държавната машина за себе си. Не знам как да нарека това“, заяви Тошко Йорданов.

Той подчерта, че „премиерът лъже и няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на Съвета по сигурност, има устни разпореждания на Кирил Петков“.

Йорданов обясни, че на този съвет МВнР е предлагало реципрочно намаляване на дипломатическия корпус, защото руснаците са повече от нашите дипломати, но това не е шпионаж, а е друга процедура и за нея трябва един месец.

„Да обявиш 70 души за персона нон грата и да ги изчистиш за 72 часа. МВнР не е казало това“, уточни председателят на ПГ на ИТН. „Мотивът на МВнР е за реципрочност, а те не са изгонени с този мотив, а с доклади и списъци на ДАНС по искане лично на Петков“, каза още той.

Оттук нататък премиерът трябва да каже на външно как да постъпят, защото той е забъркал тази каша. „Петков и Лена Бориславова си измиха ръцете през външно министерство, а Лена е изпратила две писма с методологични разяснения какво да се прави с тези хора, защото външно е обърнало внимание, че така не се прави“, каза Тошко Йорданов.

На въпрос на БГНЕС дали на срещата е обсъден въпроса за оттеглянето на двете ноти, както настояват от Русия, Йорданов отговори: „Обсъдихме го и стигнахме до извода, че нищо не можем да направим. Трябва да го реши премиерът. МС трябва да го реши. Първо той ги кара да вършат нещо без решение на МС, еднолично. На онзи Съвет по национална сигурност няма решение, няма доклади на ДАНС. Не е точка изобщо. Петков юрка цялата държава, защото пада от власт. Това как ви звучи?“.

Попитан дали премиерът в оставка е бил поканен на председателския съвет, Тошко Йорданов каза: „Отказа председателят на парламента да го покани, ние го поискахме. Председателят на парламента и хората около него са като Матросов на амбразурата, там няма разсъждаване, те са секта. Нормален човек ще се отврати. Да впрегнеш цялата държава за себе си. Това е противозаконно“.

Той заяви, че има искане за свикване на КСНС при президента, но все още не знае дали ще се състои. /БГНЕС