"TotalEnergies" отчита рекордна нетна печалба от 20,5 млрд. долара

Високите цени на петрола и газа увеличиха нетната печалба на френската „TotalEnergies“ до рекордните 20,5 млрд. долара през 2022 г., предаде АФП.

Печалбата от 28% щеше да бъде много по-висока, ако не се вземат предвид разходите в размер на близо 15 млрд. долара, свързани с напускането на руския пазар. Коригираната печалба, изключваща тези извънредни елементи, нарасна до 36,2 млрд. долара.

Въпреки това скокът на цените на петрола и природния газ след нахлуването на Русия в Украйна и санкциите на Запада беше сериозен стимул за TotalEnergies, както и за нейните конкуренти.

Огромните печалби предизвикаха нов дебат относно облагането на неочакваните печалби с данък, за да се финансират мерки за защита на потребителите от бурната инфлация.

Силното присъствие на TotalEnergies на пазара на втечнен природен газ също помогна, тъй като европейските държави потърсиха доставки от по-далечни региони, след като Русия намали доставките по тръбопроводи.

"Компанията се възползва напълно от глобалното си портфолио за втечнен природен газ", заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуян.

TotalEnergies отчете 22% скок в продажбите на втечнен природен газ през последните три месеца на миналата година в сравнение със същия период на 2021 г. Това спомогна за 11-процентно увеличение на общата коригирана печалба за тримесечието до 7,6 млрд. долара, въпреки че свързаните с Русия разходи я намалиха до 3,3 млрд. долара на нетна база.

Компанията увеличи окончателните плащания на дивиденти за 2022 г. и заяви, че може да увеличи възвръщаемостта за акционерите още повече през тази година. /БГНЕС

Париж / Франция