Тотална доминация на Европа в първата сесия на Райдър Къп

Голфърите на Европа записаха историческо постижение, след като за първи път в историята спечелиха и четирите мача срещу САЩ от първата сесия на емблематичния турнир Райдър Къп, който започна днес на игрище "Марко Симоне" край Рим, Италия.


Американците търсят първа победа на европейска земя от 30 години насам и преди две години в Уислинг Стрейтс тотално надиграха своите съперници, но европейците показаха, че са на друго ниво пред собствена публика. Във формата форсъмс (двама съотборници се редуват с една топка) добрият тон за тима на капитана Люк Доналд зададоха Джон Рам (Испания) и Тирел Хатън (Англия), който се наложиха категорично над действащия номер 1 в света Скоти Шефлър и дебютанта Сам Бърнс с четири точки аванс три дупки преди края (4 и 3). Във втория мач голфърът в най-добра форма в света Виктор Ховланд (Норвегия) си партнира с Людвиг Оберг (Швеция) за победа над Макс Хома и Брайън Хармън с 4 и 3.

В мач номер 3 ирландецът Шейн Лаури и австриецът Себ Страка удържаха късния натиск на ветерана Рики Фаулър и двукратния мейджър победител Колин Морикава, за да спечелят с 2 и 1, а най-оспорван бе последният двубой, в който четирикратният мейджър шампион Рори Макилрой и Томи Флийтууд се изправиха срещу Зандер Шофеле и Патрик Кантлей. Макилрой и Флийтууд бяха близо до това да изпуснат крехката си преднина в края, но страхотен удар за вкарване на Флийтууд на 15-та дупка и феноменален драйв на Макилрой на 17-та донесоха точката.


Така Европа започна по възможно най-добрия начин 44-то издание на Райдър Къп и поведе с 4:0, а днес следобед предстоят четири мача във формат форболс (двамата съотборници играят с две топки). Утре ще се изиграят още четири форсъмс и четири форболс мача, а в неделя ще има 12 мача на сингъл, които ще определят победителя.

САЩ има нужда от 14 точки, за да запази трофея си, докато Европа се цели да стигне 14,5 точки. /БГНЕС