Тотнъм отстрани Манчестър Сити след луд мач на „Етихад“

Сити и Тотнъм направиха един от най-зрелищните и вълнуващи мачове в Шампионската лига в последните години.

Отборът на Тотнъм се класира за полуфиналите на Шампионската лига, след като загуби гостуването си на Манчестър Сити с 3:4 в реванша от четвъртфиналите на турнира, но отстрани своя съперник с общ резултат 4:4 и повече голове на чужд терен.

На „Етихад“ двата тима направиха луд двубой, в който преимуществото на няколко пъти клонеше към единия или другия тим, но в крайна сметка „шпорите“ триумфираха. „Гражданите“ заличиха пасива си от първия мач още в четвъртата минута, когато Рахийм Стърлинг откри резултата със страхотен изстрел по диагонала. Гостите отговориха мълниеносно и Хюн Мин Сон изравни с удар от границата на наказателното поле в седмата минута, а три минути по-късно кореецът направо обратът пълен с нов прецизен изстрел от средно разстояние.

Възпитаниците на Пеп Гуардиола не се притесниха и след минута изравниха чрез Бернардо Силва, а в 21-та минута вече водеха с 3:2 след нов гол на Стърлинг, който вкара на празна врата след добро центриране на Кевин де Бройне. До края на първото полувреме не паднаха повече голове, а след почивката играчите на Сити натиснаха съперника си и това даде резултат в 59-та минута, когато Серхио Агуеро бе изведен в наказателното поле от Де Бройне и със силен удар от малък ъгъл преодоля Юго Лорис.

Тотнъм обаче не се предаде и вкара безценния трети гол в 73-та минута, когато резервата Фернандо Йоренте се разписа след центриране от корнер, като съдията Джунеит Чакър преразгледа повторението заради съмнения за игра с ръка, но в крайна сметка голът бе зачетен. Финалът на драмата дойде в 94-та минута, когато Стърлинг вкара гол, който изглеждаше, че ще класира Сити напред, но ВАР отново се намеси в полза на Тотнъм и попадението правилно бе отменено заради засада.

По този начин Тотнъм се класира за полуфиналите на Шампионската лига за втори път в историята си (1962), където ще срещне тима на Аякс.

В другия мач от вечерта Ливърпул разби Порто с 4:1 в Португалия и се класира напред с общ резултат 6:1. За мърсисайдци предстои битка с Барселона на полуфиналите. /БГНЕС