Тоуни изгоря за осем месеца заради нарушаването на правилата за залагания на ФА

Нападателят на Брентфорд Айвън Тоуни е със спрени права от всички футболно-свързани дейности за период от осем месеца заради нарушаването на правилата за залагания на Футболната асоциация (ФА).

Наказанието на Тоуни влиза в сила с незабавен ефект, което означава, че той ще пропусне последните два мача на „пчеличките“ от сезона във Висшата лига – гостуване на Тотнъм в събота, и домакинство на шампиона Манчестър Сити във финалния ден. Английският национал, който е отбелязал 33% от головете за Брентфорд в Премиършип през настоящата кампания, ще бъде наказан до 16 януари, 2024 година, и бе глобен с 50 000 паунда, след като се призна за виновен във въпросните нарушения.

Независима регулаторна комисия наложи санкциите на Тоуни и той няма да има възможност да тренира със съотборниците си в Брентфорд до 17 септември. 27-годишният футболист бе обвинен в 262 нарушения на правило Е8 на ФА между 25 февруари, 2017 и 23 януари, 2021. Футболната асоциация впоследствие оттегли 30 от тези нарушения, а той се призна за виновен в останалите 232. Тоуни, който има един мач за националния отбор на Англия и 21 гола в 35 двубоя за Брентфорд през този сезон, има правото да обжалва наказанието.

В свое изявление „пчеличките“ заявиха, че „изчакваме публикацията с написаните причини на независимата регулаторна комисия. Ще ги преразгледаме преди да обмислим следващите си действия“. Самият Тоуни публикува по-късно в социалните мрежи, че е „разочарован“ от забраната, но няма да коментира допълнително, докато не види написаните причини. Наказанието на нападателя обхваща само английския футбол, което означава, че ако той премине в чужбина през лятото, ФА ще трябва да подаде молба към ФИФА, ако иска да удължи забраната извън пределите на Англия. /БГНЕС