Товарен самолет, превозвал боеприпаси, се разби в Гърция

Товарен самолет Антонов Ан-12 се разби късно в събота близо до Палеохори, Кавала в Северна Гърция.

Очевидци са заявили, че самолетът е горял и че са чули експлозии, предаде Атинската информационна агенция.

Местният жител, Йоргос Архонтопулос, каза пред държавната телевизия ERT, че е почувствал нещо нередно още щом е чул двигателя на самолета.

„В 22.45 бях изненадан от звука на двигателя на самолета“, каза той. „Излязох навън и видях двигателя да гори.

Местните власти казаха, че седем противопожарни коли са изпратени на мястото на катастрофата, но не са могли да се приближат заради продължаващите експлозии.

Според съобщения в медиите товарният самолет е пътувал от Сърбия за Йордания и е поискал разрешение за аварийно кацане на близкото летище в Кавала, но не е успял да стигне до него.

Държавната телевизия ERT съобщи, че това е украински самолет, който според селяните вече е бил в пламъци, преди да се разбие.

Няма официална информация за броя на хората на борда на самолета, който все още гореше според кадри, излъчени на живо по държавната телевизия.

Но ERT съобщи, че самолетът е превозвал осем души и че товарът му „е бил опасен“. Полицията помоли журналистите на мястото да носят маски, се добавя в съобщението.

"В името на вашата безопасност, трябва да се оттеглите. Има информация, че самолетът е превозвал боеприпаси", каза един пожарникар пред репортери на мястото на инцидента.

„Самолетът се разби на около два километра (една миля) от населен район“, каза Филипос Анастасиадис, кмет на близкия град Пагайо, пред Open TV. / БГНЕС