Тръмп: Байдън оставя на талибаните оръжие

След идването на власт на президента Джо Байдън американските войски оставят в Афганистан оръжия и оборудване на стойност милиарди долари, които попадат в ръцете на талибаните. Това заяви предишният американски лидер Доналд Тръмп на конференция на американските консерватори в Далас, щат Тексас.

"Той [Байдън] оставя оборудване на стойност милиарди долари в Афганистан. Казах на генералите, че искам да върна всеки пирон, всички танкове. Вместо това талибаните вече парадират с нашите оръжия, защото Джо Байдън им ги е оставил. Това е срам", подчерта Тръмп пред форума.

В началото на юли Пентагонът обяви, че контингентите на САЩ и НАТО внезапно са напуснали базата Баграм. Тогава редица американски медии съобщиха, че афганистанските власти не са били предупредени за това. Говорителят на Пентагона Джон Кърби, отговаряйки на въпросите на репортери потвърди, че американските военни не са уведомили афганистанското ръководство за времето на преразпределение от съображения за сигурност, защото това "би било безотговорно".

Сблъсъците между правителствените сили и талибаните се засилиха, след като Байдън обяви на 14 април, че ще прекрати операцията в Афганистан, която се превърна в най-дългата отвъдморска военна офанзива в американската история. /ТАСС